Complete kitchenette
Een hotelsuite met eigen opgang wordt een recreatief appartement als er een ‘complete keukeninrichting’ in wordt geplaatst. Maar hoe ver moet de hoteleigenaar de keuken nu ontmantelen?
Al 38 jaar bezit de familie Grootjen het honderd jaar oude pakhuis aan de haven van het Texelse Oudeschild. Beneden baat zij er visrestaurant ’t Pakhuus uit. De etages boven hebben een hotelbestemming. In 2000 koopt de zoon van de familie het rijksmonument. Hij wil boven het restaurant een ‘designhotel’ beginnen. Het krijgt drie luxe suites: twee van negentig vierkante meter en één van 140 vierkante meter. Met de stoel van Mies von der Rohe, de meubels van Charles en Ray Eames en een designbadkamer is de inrichting niet compleet. Het mag de gasten aan niets ontbreken. Er liggen mooie wijnen in de wijnklimaatkast en andere dranken in de minibar. Gasten kunnen bovendien iets opwarmen in de magnetronoven of wat bereiden op de kookplaat met twee elektrische pitten. Boven de kookplaat hangt een afzuigkap. Voor de afwas zijn er een wasbak en een automaat.
Als de bouw van de hotelsuites bijna klaar is, zien ambtenaren van bouw- en woningtoezicht ‘een complete keukeninrichting’. Grootjen moet hiervoor een bouwaanvraag indienen. B en W wijzen die aanvraag echter af. Er zijn slechts kitchenettes toegestaan. Omdat de suites ook al een eigen opgang hebben, verworden zij met een complete keuken tot recreatieappartementen. En deze passen niet binnen het bestemmingsplan. Later weigert het college hiervoor vrijstelling te verlenen. Inpandige recreatieappartementen van meer dan zeventig vierkante meter zijn - om permanente bewoning tegen te gaan - taboe op Texel.
Grootjen legt zich niet bij de weigering neer, maar krijgt zowel van de rechtbank Alkmaar als de Raad van State ongelijk. Beide rechtscolleges vinden dat de ‘Texel Suites’ door het plaatsen van de complete keukeninrichting inderdaad de bestemming recreatieappartementen krijgen. Ook al exploiteert Grootjen de suites als hotelkamers en verblijven de gasten er slechts kort. B en W hebben het bezwaar tegen de weigering van de bouwaanvraag terecht afgewezen. En de geweigerde vrijstelling past in het beleid. Overigens onderstreept de Raad van State dat je voor het plaatsen van een keukeninrichting in een rijksmonument altijd een bouwvergunning moet aanvragen.
Op het eerste gezicht lijkt de uitspraak helder. Maar Maurice Frantzen, de advocaat van Grootjen, vraagt zich wel af wat zijn cliënt nu moet verwijderen. ‘Volgens het Bouwbesluit is een kookplaat van zestig bij zestig centimer toegestaan. Boven de kookplaat is een afzuigkap nodig. De wijnklimaatkast, afwasbak en vaatwasser staan niet ter discussie. De minibar evenmin. Moet je dan de magnetron weghalen? Je kunt er zo een losse neerzetten. Dat is niet handhaafbaar.’ In de ogen van Frantzen heeft de Raad van State niet duidelijk gemaakt waar de grens tussen complete keuken en kitchenette ligt.
‘Er komt nu een handhavingstraject,’ zegt Cees Witte van de gemeente Texel. ‘Tenzij de eigenaar het zelf weghaalt.’ Maar wat Grootjen precies moet weg halen, zullen B en W moeten aangeven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.