Trek naar buurgemeenten voorkomen met aantrekkelijke wijken
Trek naar buurgemeenten voorkomen met aantrekkelijke wijken
Kan ik jongeren behouden voor mijn gemeente? Wat moet ik doen om vertrek te voorkomen? Waarom komen mensen in mijn gemeente wonen? Dit zijn vragen die gemeenten zich vaak stellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen verhuizen naar een nabijgelegen gemeente als de eigen gemeente onvoldoende zorgt voor aantrekkelijke wijken. Vertrek over grotere afstand is moeilijk te voorkomen.
Companen voert jaarlijks onderzoek uit naar deze vragen, via de migratiemonitor. Hierin participeren zowel stedelijke als landelijke gemeenten in verschillende delen van Nederland.
Uit de migratiemonitor 2012/2013 blijkt dat ruim een derde van de vertrokken huishoudens zich nog steeds sterk verbonden voelt aan de gemeente die zij achterlieten. Bijna een op de drie vertrokken huishoudens geeft aan dat zij in hun vorige gemeente waren blijven wonen als er geschikte woning was. Zeker jonge stellen en gezinnen met kinderen blijven het liefst in hun eigen gemeente. Met aandacht voor de gewenste kwaliteit van bestaande en nieuwe wijken hadden gemeenten vertrek kunnen voorkomen.
Uit de monitor blijkt dat in het bijzonder aandacht nodig is voor de prijs-kwaliteitverhouding van woningen. Bijna een derde van de vertrokken huishoudens, beoordeelt de prijs-kwaliteitverhouding van woningen in hun voormalige woongemeente als ongunstig ten opzichte van de nieuwe gemeente. Voor bijna tweederde van deze groep was het ongunstige prijsniveau mede bepalend om te vertrekken. Daarnaast is de juiste samenstelling van het woningaanbod van belang, in het bijzonder de kwaliteiten als grootte en tuin van de woning, de omgeving, de plezierige sfeer en de kindvriendelijkheid van buurten.
Als mensen een gemeente hebben verlaten, keren zij er op korte termijn doorgaans niet terug. Dat is wél het geval als vrienden en familie er zijn blijven wonen of als men is vertrokken uit zijn / haar geboorteplaats, zij het op lange termijn na minimaal 10 jaar. Dit speelt vooral in kleine kernen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.