ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Sturen op verhuismotieven

Verhuismotievenonderzoek in Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist

16 september 2014

Niet overschatten, wel doen!

“Interessante uitkomsten, een goede bouwsteen voor ons woonbeleid!” Voor verschillende gemeenten in het Groene Hart, zoals Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist, voerden we de afgelopen periode verhuismotievenonderzoek uit. Waarom komen mensen in een gemeente wonen, dan wel vertrekken ze? Resultaat: de sturingsmogelijkheden op de woningmarkt moeten niet overschat worden. Groei of krimp van een gemeente worden er niet door bepaald. Maar sturingsmogelijkheden zijn er wel. Zicht op motieven is daarbij een sleutel voor succes.

Het ei van Columbus of een stap
Ruim een derde deel van de verhuizers verhuist om persoonlijke redenen (zoals samenwonen of dichterbij werk / studie willen wonen). Beïnvloeding van deze verhuizers is nagenoeg onmogelijk. Interessanter is de groep die de woning of woonomgeving als doorslaggevende verhuisfactor ziet. Een gericht woningbouwprogramma kan helpen deze mensen binnen te halen, maar is niet het ei van Columbus. Er is meer nodig.

Aansluiten bij de identiteit van de kern

Wat het gerichte woningbouwprogramma is, is sterk afhankelijk van lokale kwaliteiten; de eigen identiteit. Als het woningbouwprogramma aansluit bij de identiteit van een kern, groeit de kans op succes. Zo is de kern Bergambacht in de omgeving bekend om het goede voorzieningenniveau en de scherpe prijs-kwaliteitverhouding van het woningaanbod, terwijl nabijgelegen kernen Ammerstol en Berkenwoude juist vanwege de landelijke omgeving worden gewaardeerd.

Werken aan klantenbinding

Vertrek van mensen blijkt (meestal) niet tegen te houden, zeker als redenen als studie of werk elders een rol spelen. Uit de verhuismotievenonderzoeken blijkt dat een deel van de vertrekkers op termijn wel weer gaat nadenken over terugkeer. Dit speelt bijvoorbeeld als men een gezin krijgt. Traditionele waarden die jezelf in je plek van herkomst hebt meegekregen, spelen dan een rol. ‘Klantenbinding’ kan de kans op terugkeer vergroten; voordelig lidmaatschap van de plaatselijke sportvereniging voor vertrekkers, investeren in jaarlijkse tradities met een ontmoetingsfunctie (een soort reunie van oud-dorpsgenoten). Nog te weinig gemeenten hebben hier aandacht voor.

Meer informatie over verhuisonderzoeken vindt u op www.migratiemonitor.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.