Nieuwbouw sluit niet aan bij behoefte
Nieuwbouw sluit niet aan bij behoefte. Bouw van huizen die we niet willen hebben
In Nederland worden niet alleen te weinig huizen gebouwd, er worden ook nog eens huizen gebouwd die we niet willen hebben. Eigenlijk zou minstens de helft van de woningen een huis met een tuin moeten zijn. Dat concludeert woningmarktadviesbureau Companen op basis van onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waaraan het heeft meegewerkt.
In de praktijk staat vooral de bouw van appartementen in de planning. 'Dat zie je met name in de provincie Noord-Holland, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Holland en Brabant is het aandeel appartementen te hoog', zegt Companen-directeur Bram Klouwen. Provincies en gemeenten kiezen vaak voor de bouw van appartementen vanuit de gedachte dat mensen midden in het centrum willen wonen.
Misvatting
'In grote steden nemen mensen weliswaar genoegen met een klein appartementje. Maar in middelgrote steden zouden we juist veel meer grondgebonden woningen moeten bouwen, daar is behoefte aan’, aldus Klouwen. Volgens hem vertrekken mensen uit de grote stad omdat ze ruimer willen wonen, maar ook omliggende dorpen en steden bouwen te weinig grondgebonden woningen omdat daar wordt vastgehouden aan hetzelfde beleid. '75 procent van de mensen die wil kopen zoekt juist een rijtjeshuis of tweekapper. Dat zijn niet alleen gezinnen, daartoe behoren ook alleenstaanden, stellen en zelfs ouderen.’
Focus binnenstedelijk bouwen
Vooral de provincie Noord-Holland stuurt aan op binnenstedelijk bouwen. Door schaarse ruimte leidt dat vaak tot de bouw van appartementen. Cees Loggen, gedeputeerde Wonen, weerspreekt dat zijn provincie geen oog zou hebben voor de woonwensen van inwoners. 'We bouwen in de stad omdat veel mensen daar willen wonen, maar daar is geen plek voor huizen met een tuin. Op plekken met meer ruimte bouwen we eengezinswoningen. Voorwaarde is wel dat natuur zo min mogelijk wordt aangetast.'
Companen baseert zijn conclusie op basis van de eigen publicatie WoOn2018 die het onderzoeksbureau op verzoek van BNR opnieuw heeft geanalyseerd.
Bron: BNR Nieuwsradio
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Meestal ben ik trots op onze gezamelijke kennis & prestaties.
Soms, ben ik niet zo trots op ons Nederland.
Alleen moeten de gemeenten dan wel de regierol op zich nemen, die de wet bedoeld en niet hun oren laten hangen naar de sociale en private bouwers. Gewoon luisteren naar de burger schijnt toch wat lastig te wezen.