Valse start: prestatieafspraken op achterstand
Valse start: prestatieafspraken op achterstand
Een valse start leidt tot slechter resultaat. De wedstrijd vertraagt, de concentratie van de atleet wordt minder, de spieren strammer, achterdocht groeit en resultaten worden slechter. De Woningwet-marathon is een zegen voor de sport volkshuisvesting. Een speelveld en stimulans om tot goede prestaties te komen. Mits met een goede start.
Valse start door defensieve houding
Companen geeft op verschillende plekken gestalte aan samenwerking. Daarbij merken we wel eens een defensieve houding van gemeente, corporatie en / of huurdersorganisaties. Wethouders hopen ‘hun’ deel van de koek van de corporatie op te eisen; aangespoord door de gemeenteraad. Van een corporatie lazen we de zin: “wij willen liever geen prestatieafspraken, zodat wij onze beleidsruimte behouden”. En huurdersorganisaties kijken cynisch of zij hun plek wel gegund krijgen. Een valse start. Zo gaat de wet niet helpen.
Vertrouwen en waardering
Maar hoe dan wel? De basis ligt uiteindelijk in vertrouwen in elkaar met waardering voor ieders rol en positie in het speelveld. Companen heeft een aanpak ontwikkeld voor de goede start; naar proces en inhoud. Per lokale situatie verschilt de wijze waarop dit gestalte krijgt. De Companen-aanpak bewijst op verschillende plaatsen haar nut. Meer weten? Onze adviseurs vertellen graag meer.
Klaar voor de start?
- De gemeente houdt geen toezicht op de corporatie, ook al wordt dit soms beweerd. De gemeente stuurt via volkshuisvestingsbeleid, waaraan de corporatie (naar redelijkheid) bijdraagt.
- Een redelijke bijdrage vraagt een redelijke vraag. Gemeenten zijn vaak als ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Zij willen alles. Prioriteitstelling door de gemeente is de noodzakelijke voorwaarde voor een redelijk bod.
- Wees als corporatie niet te voorzichtig met het informeren van de gemeente(raad), ook over de financiële mogelijkheden. Vertrouwen wordt gevoed door goede en complete informatie.
- Door huurdersbelang centraal te stellen bij prestatieafspraken, en niet de legitimatie of afspiegeling van huurdersorganisaties, krijgen huurders de positie die zij verdienen.
- Huurdersorganisaties hoeven niet te tekenen bij prestatieafspraken, maar gemeente en corporaties zouden dit wel moeten willen. Dit dwingt namelijk om hun inbreng optimaal te wegen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.