Canadees onderzoek: CO2-opslag wellicht wél gevaarlijk
CO2-opslag in Noord-Nederland moet misschien opnieuw tegen het licht worden gehouden. Uit onafhankelijk Canadees onderzoek blijkt dat bij een CO2-opslag in Weyburn in de bodem hogere concentraties CO2 zijn gevonden dan natuurlijk is. Landeigenaren hebben dode dieren gevonden en zagen gas omhoog bubbelen.
Voor het Drentse PvdA-Statenlid Ruud Fokkens is het een extra signaal dat eerst goed onderzocht moet worden of CO2-opslag wel veilig is. ‘Ga niet simpel achter bevindingen aan die zeggen: het is wel veilig. Het moet niet alleen nu en over tien jaar veilig zijn, maar ook over 100 jaar.’
Dierenlijken
Vorige week haalde het juridisch adviesbureau Ecojustice het bodemonderzoek van Petro-Find Geochem Ltd aan, toen het berichtte over de familie Kerr. Deze familie woont boven een CO2-opslag in Weyburn en eist een diepgaand onderzoek vanuit de overheid naar alle verstoringen die zij op hun land hebben vastgelegd. De familie merkte in 2004 al veranderingen in het oppervlaktewater en gaven dit door aan de provincie Saskatchewan. Het ging om bubbelend water, schuim in het water, ongebruikelijke algengroei in poelen en dierenlijken eromheen.
Onderzoek
De advocaat van Ecojustice zegt dat zowel de energiemaatschappij als de provincie sindsdien weigeren om fatsoenlijk onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een CO2-lek. In 2007 werd overeengekomen dat er toch een onderzoek zou komen. Op een dag in de zomer van 2008 zijn er lucht- en watersamples meegenomen, maar dit is niet op CO2 getest. Daarna weigerden provincie en energiemaatschappij opnieuw onderzoek te doen. Het onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat er ongebruikelijk hoge hoeveelheden methaan in de grond zitten. De Universiteit van Saskatchewan gaf aan dat het niet natuurlijk is ontstaan en dezelfde samenstelling heeft als in de CO2-opslag. Mocht de overheid nu nog geen onderzoek doen, dan stapt de familie naar de rechter.
Twijfel
Fokkens ziet in het Canadese onderzoek een nieuw bewijs dat de twijfel bij de PvdA over de veiligheid van CO2-opslag niet onterecht is. ‘Met de motie die vorige maand is aangenomen geven VVD, CDA en ChristenUnie een verkeerd signaal aan de Drentse bevolking. Voor extra geld in een nieuw Noordelijke Energieakkoord zijn ze wel bereid om ja te zeggen tegen CO2-opslag. Wij zijn meer geïnteresseerd in een nieuwe krimpdeal om een Energy Valley te organiseren in het Noorden, los van CO2-opslag.’
Bekijk hier een video van het onderzoek

Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook al verwacht ik persoonlijk dat zal blijken dat Barendrecht door paniekerige, rumoeren verspreidende burgers een volkomen veilige CO2-opslag is onthouden. Maar ja, sentimenten laten zich niet makkelijk leiden. Helaas is de ratio snel verlaten.