Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lasten klimaatmaatregelen baart de burger zorgen

Binnen de samenleving bestaat brede steun voor maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch maken Nederlanders zich zorgen over de gevolgen van de maatregelen, zoals stijgende kosten, en over de effectiviteit van de huidige maatregelen. Een meerderheid heeft een gevoel van onrechtvaardigheid over de lastenverdeling van de maatregelen. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

22 juni 2021
klimaat-geld-groen.1.JPG

Binnen de samenleving bestaat brede steun voor maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch maken Nederlanders zich zorgen over de gevolgen van de maatregelen, zoals stijgende kosten, en over de effectiviteit van de huidige maatregelen. Een meerderheid heeft een gevoel van onrechtvaardigheid over de lastenverdeling van de maatregelen. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Weer

Voor het onderzoek vroeg het SCP meer dan 3000 burgers naar hun opvatting en bezorgdheid over klimaatverandering en de steun voor klimaatmaatregelen. Een grote meerderheid geeft aan dat zij denken dat klimaatverandering plaatsvindt, en de meesten van hen denken dat dit in het Nederlandse weer merkbaar is. Bijna 80% maakt zich daar zorgen over. Ze hebben vooral zorgen voor de effecten op het leven van toekomstige generaties en op de natuur en het milieu. Voor de gevolgen voor het eigen leven is minder bezorgdheid.

 

Actie

Dat mensen in actie moeten komen om de ernstige gevolgen van klimaatverandering te stoppen, lijkt voor de meeste mensen duidelijk.  Een grote meerderheid denkt dat energiebesparing, energietransitie en een andere manier van leven daarvoor nodig is. Een iets kleinere meerderheid vindt dat ze daar zelf ook (mede) voor verantwoordelijk zijn. Ze ergeren zich bovendien aan mensen die geen rekening houden met milieu, duurzaamheid of klimaat. Toch vinden de ondervraagden dat niet alleen burgers wat aan het klimaat moeten doen. Ook overheden en bedrijven moeten meer doen, maar met name bedrijven doen dat te weinig, denken ze.

 

Maatregelen

Van de (financiële) maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan kan subsidieverlening voor woningverduurzaming op de meeste steun rekenen. Ook een hogere belasting voor bedrijven die veel fossiele brandstoffen gebruiken krijgt veel steun. Ook andere steunmaatregelen, zoals subsidies op elektrische auto’s, zijn populair. Hogere belasting op goederen, zoals een vleestaks, is minder populair. 40% is daar voor.

 

Doemscenario

Toch wordt er niet bepaald met optimisme naar de toekomst gekeken. Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich zorgen maken over de komende energietransitie en de effecten van de maatregelen op de eigen financiële situatie, op de economie en de eigen woning en woonomgeving. Het verschil tussen arm en rijk zal verder toenemen, vrezen ze.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Onderaan de streep betaalt de burger altijd. Of door een hogere koopprijs van het product, als de kosten van de producent stijgt, of door hogere belastingen. Het rijk zelf heeft geen inkomsten alleen maar belastingen. Dus ook subsidies die worden gegeven bedrijven of burgers, worden eerst geint bij de burger

Vorige week bleek ook uit een onderzoek dat het de burgers gemiddeld genomen er de afgelopen 50 jaar er niet op vooruit zijn gegaan. Alle vooruitgang heeft het rijk via belastingen en zorgpremies afgeroomd. Of door hogere woonlasten. De tijd van achteruitgang komt er nu aan.
wjb / adviseur
Ach arme Mark toch... , want heb jij een zorgen en wat heb jij het slecht!! "Al 50 jaar zijn wij er als burgers niet op vooruit gegaan". Wat een baarlijke nonsens. Wij leven in een van de rijkste landjes van de wereld. Wees nog meer even blij met die positie. Zie ook dat nu de coronapandemie bijna voorbij is, de Nederlandse economie groeit als kool. Nauwelijks werkloosheid en de werkloosheid die er is, is frictie werkloosheid. Ons paradijsje wordt op echter op redelijk korte tijd definitief beeindigd door de aan de gang zijnde milieucatastrofe/ klimaatcrisis. We moeten ermee stoppen om deze gigantische problemen uitsluitend financieel te benaderen. Uiteraard moet de vervuiler betalen en moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, maar read my lips: over een aantal jaren gaat het nergens anders meer over dan de alles verwoestende en overheersende milieu- en klimaatcrisis. Wij allen zullen er letterlijk en figuurlijk door worden overspoeld en dan zal iedereen beseffen dat alles maar dan ook alles moet worden gedaan om nog enige kans te hebben om te overleven. En ja, daar is veel geld voor nodig, en ja, misschien dan ook wel van iedereen. Ik voorspel dat iedereen dan meedoet als het dan toch al niet te laat is...........
2C
Openingszin: "Binnen de samenleving bestaat brede steun voor maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan." De 'breedte' van die steun zal altijd zeer afhankelijk zijn van de kosten die gemaakt worden en de offers die gebracht moeten worden.



Het blijft ook een spreekwoordelijke 'sigaar uit eigen doos', linksom of rechtsom betalen de burgers die kosten altijd zelf, in de vorm van extra belastingen/heffingen om subsidies e.d. te financieren of in de vorm van hogere prijzen die zijn doorberekend om de extra kosten te dekken.



De vraag zal ook zijn in hoeverre de Nederlandse burgers bereid zullen zijn om als 'gekke Henkies' en 'reddende Engelen' te fungeren. We kunnen in Nederland wel hoge kosten maken om het klimaat 'te redden', maar als er in Polen, Mexico, China, enz. veel minder animo voor is en het klimaat niet blijkt 'te redden', dan ben je als klein land, met 0,8% van de wereldwijde CO2-uitstoot helemaal niks opgeschoten en heb je uiteindelijk voor niets hoge kosten gemaakt en zware offers gebracht.



Het geld kun je echter maar 1 keer uitgeven. Misschien toch maar beter die gelden uitgeven aan klimaatadaptatie, bijv. het drastisch verhogen van onze dijken, enz. ? Dat hebben we nl. 100% in eigen hand.
W. van den Bosch
Bijzonder dat dit soort onderzoeken, waarvoor ik nooit wordt bevraagd maar waarvan altijd wordt bezworen dat het representatief is, vrijwel zonder uitzondering een politiek wenselijke uitkomst heeft. Mensen zijn altijd positief; er zijn alleen nog een paar aandachtspuntjes: de zogenaamde "zorgen". Of het nu gaat om onze koninklijke poppenkast, de massa-immigratie, asielzoekers, rekeningrijden, zelfs de EU - het is maar goed dat D66 spoorslags het referendum het raam uit heeft gekieperd.

En nu dus ineens verdacht veel bijval voor de klimaatmaatregelen. De zorg zit 'm eigenlijk alleen nog in de vraag of de multinationals wel meebetalen, maar als dat geregeld is, zijn Henk & Ingrid helemaal om qua het volslagen idiote 'van het gas af', de warmtepompen, de zonneparken, de windturbines, de bomenverbrandingscentrales en de elektrische auto's die ze niet kunnen betalen.
Bert
Zolang Koen met zijn sleurhut, Henk met zijn knetterende motor en Wintersportende Arie 4 keer per jaar op vakantie gaat zal het best wel meevallen met dat klimaat.
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
In de hele transitiediscussie mis ik aandacht voor het recyclen van o.a. zonnepanelen en windmolenwieken gemaakt van composietmaterialen. Zijn die überhaupt wel te recyclen en tegen welke CO2-kosten?

Of worden zonnepanelen en windmolenwieken het nieuwe 'asbest'?

Wie oh wie heeft het antwoord/een oplossing?
Advertentie