Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgemeester Urk: voeg Flevoland bij Randstad

Mocht het kabinet de plannen tot provinciale herindeling doorzetten, voeg Flevoland dan maar bij Noord-Holland. Daarmee krijgt de polder zijn rechtmatige plek in de nieuw te vormen Randstadprovincie.

05 januari 2011

Voorschot
Dat stelt burgemeester Jaap Kroon van Urk deze week in zijn nieuwjaarsspeech. Hij neemt hiermee naar eigen zeggen een voorschot op de discussie zoals die komend jaar op de bestuurders van de provincies en steden afkomt. ‘We krijgen ermee te maken, dus dan is het maar beter om alvast een positie in te nemen,’ aldus Kroon in een telefonische toelichting op zijn speech.

Liever Enkhuizen dan Stavoren
Als burgemeester van Urk kiest hij liever voor aansluiting bij Noord-Holland dan bij Friesland, Overijssel of bij een sterk vergroot Utrecht. ‘Wij zijn altijd al gericht op het Westen, we hebben veel gemeenschappelijke belangen met havenstadjes als Enkhuizen en Volendam, we liggen allemaal aan het IJsselmeer.’ Dat geldt ook voor een stadje als Stavoren, maar Kroon kiest toch liever voor het opgaan in een nieuwe grote Randstadprovincie dan voor aansluiting bij de noordelijke kust van het IJsselmeer. ‘Als Urk zullen we altijd in de periferie van welke nieuwe provincie komen te liggen. Maar onze belangen worden het best  gediend binnen een vergrote Randstad.’

Geen knip
Dat geldt volgens de burgemeester zeker voor Flevoland als geheel: Almere en Lelystad horen natuurlijk al lang tot het Westen van Nederland, dus waarom zou Urk dan naar het Oosten of naar het Noorden moeten kijken? ‘We moeten geen knip maken in de provincie’.

Opheffen
Maar geeft burgemeester Kroon de provincie niet wat al te makkelijk op door bij voorbaat al voor opheffing te pleiten? ‘Nee, ik zeg niet dat we de provincie moeten opheffen, Urk beweegt zich prima binnen de bestuurlijke omgeving Flevoland. Ik wil alleen maar aangeven dat de discussie eraan komt en dat we er over moeten nadenken voordat we verrast worden door de plannen van het kabinet.’

Urk onafhankelijk
Het allerbelangrijkste is volgens hem dat Urk als onafhankelijke gemeente blijft voorbestaan. ‘Anders dan bijvoorbeeld de Friezen identificeren onze inwoners zich niet zozeer met de provincie . We zijn hier in eerste instantie Urker, dan pas inwoner van  Flevoland. ‘

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Er moeten geen grotere provincies komen maar juist kleinere regio-provincies omdat inwoners zich meer in een historische regio met zijn vaak natuurlijke barrieres/grenzen herkennen dan in een achter een bureau bedacht samenvoegsel. Dan kunnen de kleinere gemeenten ook blijven bestaat, waar de inwoners zich ook meer in herkennen dan in de opgelegde samenvoegingsgedrochten, op voorwaarde dat die gemeenten bereid zijn de eigen kracht overstijgende zaken aan de regio over te dragen. Bijkomend voordeel is dat ook alle ondoorzichtige en vaak weinig democratische maar wel inefficiente gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden kunnen worden opgeheven waardoor je uiteindelijk toch de bureaucratie verminderd.
H.A.Decker / adviseur.
We hebben in dit land blijkbaar meer deskundigen, dan problemen.
Remco van Diepen / Onderzoeker Nieuw Land, Lelystad
Urk is eeuwenlang "Hollands" geweest. Na 1815 was het een Hollandse en later een Noord-Hollandse gemeente. In 1942, toen de aanleg van de Noordoostpolder nagenoeg was afgerond, werd Urk onder direct toezicht van de departementen van Binnenlandse Zaken en Waterstaat geplaatst, net als de grote steden van het westen. In 1950 is Urk bij Overijssel gevoegd. Sinds 1986 maakt de gemeente deel uit van Flevoland. Urk is de enige Nederlandse gemeente die in drie provincies heeft gelegen. Zou Urk bij Noord-Holland worden gevoegd, zou de situatie van 60 jaar geleden worden hersteld.
Advertentie