Provincie helpt bij overname Vestiawoningen Bergeijk
Het volledige woningbestand van Vestia in het Brabantse Bergeijk wordt overgenomen door twee lokale woningcorporaties. De provincie leent de corporaties 45 miljoen euro om de woningen te kopen. De deal moet ook leiden tot de nieuwbouw van 100 extra sociale huurwoningen in de gemeente.
Het volledige woningbestand van Vestia in het Brabantse Bergeijk wordt overgenomen door twee lokale woningcorporaties. De provincie leent de corporaties 45 miljoen euro om de woningen te kopen. De deal moet ook leiden tot de nieuwbouw van 100 extra sociale huurwoningen in de gemeente.
Onderhandelen
De gemeente Bergeijk legt nog 1,5 miljoen op tafel voor het verduurzamen van de woningen en het verwerven van gronden voor de nieuwbouwwoningen. De partijen hebben lang onderhandeld over de overeenkomst. De Vestia-woningen in de Brabantse gemeente zijn al sinds het faillissement van de grootste woningcorporatie van Nederland. Vestia wil alleen de woningen in Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer in de portefeuille houden. Woningen in een tiental andere gemeenten, voornamelijk in Zuid-Holland, moeten worden verkocht.
Bijspringen
Maar de twee kleine corporaties die in Bergeijk al woningen hebben, hebben daar niet genoeg geld voor, zegt gedeputeerde Erik Ronnes. De provincie moest wel bijspringen. ‘Anders was die overname niet doorgegaan, en waren die woningen op de vrije markt terechtgekomen. Maar Bergeijk heeft al een flink tekort aan sociale huurwoningen.’ Het probleem was dat de woningen niet konden worden overgenomen tegen de, lagere, exploitatiewaarde van de corporatie. De curatoren van Vestia wilden namens de schuldeisers een prijs die de marktwaarde benaderd. ‘Dat konden we niet op een andere manier oplossen.’
Verkoop
Uiteindelijk zullen 100 van de 446 woningen, die door Vestia al werden verhuurd boven de sociale huurprijs, worden verkocht aan marktpartijen. ‘Het gaat dan vooral om grote woningen die in deze tijd eigenlijk niet meer passen bij de sociale huursector.’ Met het opgebrachte geld moeten dan 200 nieuwe woningen worden teruggebouwd. De bestaande sociale huurwoningen moeten fors worden opgeknapt en verduurzaamd. ‘Die woningen zijn de afgelopen jaren nauwelijks onderhouden.’
Oplossing
Na de oplossing in Bergeijk blijven er nog een aantal gemeenten over waar een oplossing gevonden moet worden voor de Vestia-woningen. De corporatie heeft naast Bergeijk nog woningen in Barendrecht, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas waar ze vanaf wil. Het gaat in totaal om circa 10.000 woningen, die Vestia oorspronkelijk het liefst wilde liberaliseren om ze vervolgens tegen een hogere prijs te verkopen aan beleggers. Met een deel van het Vestia-bezit is dat inmiddels al gebeurd. Maar in 2019 adviseerde de Rotterdamse oud-wethouder Hamid Karakus in een onderzoek dat het verdwijnen van zoveel sociale huurwoningen uit de gemeenten tot grote volkshuisvestelijke problemen zal leiden. Hij adviseerde gemeenten en provincies om lokale corporaties te helpen met de overname.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.