Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boxtel schakelt provincie in tegen schaliegas

De gemeente Boxtel wil in het eigen bestemmingsplan zetten dat het boren naar schaliegas niet mag en vraagt tegelijkertijd de provincie Noord-Brabant te regelen dat andere gemeenten het ook niet mogen toestaan in hun bestemmingsplan.

26 juli 2013

De gemeente Boxtel heeft de provincie Noord-Brabant gevraagd in de Verordening Ruimte op te nemen dat het gemeenten niet is toegestaan om schaliegasboringen in het bestemmingsplan te zetten.

Boorverbod opleggen kan gemeente niet
De gemeente Boxtel wil het de rijksoverheid zo moeilijk mogelijk maken om in haar gemeenten naar schaliegas te boren. Zelf heeft de gemeenteraad van Boxtel het college al in 2011 gevraagd specifiek in het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Vorst op te nemen dat een rechtstreekse mogelijkheid om naar schaliegas te boren wordt voorkomen. ‘Lokale media spreken over een boorverbod. Dat klinkt heel stoer, maar die mogelijkheid hebben wij niet als gemeente’, zegt gemeentewoordvoerder Bas Schel.

In bestemmingsplan dat boren naar schaliegas niet mag
Hij wijst erop dat het rijk de wet immers kan aanpassen. 'We kunnen het in ieder geval niet in het rijtje opnemen wat wel mag volgens het bestemmingsplan. Als we het niet vermelden, mag het namelijk ook niet zomaar. We weten niet of het kan, maar we willen toch in het bestemmingsplan zetten dat naar schaliegas boren niet mag.’ De gemeenteraad van Boxtel gaat het bestemmingsplan in het najaar vaststellen.

We willen het zo moeilijk mogelijk maken
Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft in 2010 een aanvraag gedaan om proefboringen te doen op het bedrijventerrein. Het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein moet nog gemaakt worden. ‘De bestemming van het terrein is nu agrarisch. Om daar te kunnen boren is nu al een wijziging of ontheffing nodig. Het kan nu al dus niet. Natuurlijk kunnen we het niet tot in het oneindige tegenhouden. De Tweede Kamer bepaalt de wet- en regelgeving in Nederland. Maar met de wijziging in het nieuwe bestemmingsplan willen we de mogelijkheid voor boren naar schaliegas zo moeilijk mogelijk maken.’

Boxtel vraag provincie om hulp
Nieuw is dat de gemeente Boxtel de provincie Noord-Brabant vraagt in de Verordening Ruimte te zetten dat het gemeenten niet is toegestaan het boren naar schaliegas in het bestemmingsplan te zetten. ‘Boren naar schaliegas gebeurt via horizontaal “fraccen”. Door met hoge druk water en chemicaliën op in de bodem gelegen gesteente te boren moet het schaliegas worden losgewrikt. Boren kan dus ook het grondgebied van een andere gemeente plaatsvinden om enkele honderden meters verder in onze gemeente dag gas los te wrikken. Daarom willen we dat de provincie Brabant het in alle gemeenten onmogelijk maakt het boren in het bestemmingsplan op te nemen.’

Met gedeputeerden op een lijn

Zowel de gemeente Boxtel als de provincie Brabant zijn onlangs boos uit de Klankbordgroep Schaliegas gestapt, omdat ze niets te horen kregen over het door minister Kamp gelastte onderzoek naar de mogelijkheden van boren naar schaliegas. ‘Brabant wil het ook niet. Maar mensen zeggen tegen ons: je kunt het wel niet willen, maar dan moet je het ook regelen. Dat doen wij met het bestemmingsplan en we vragen hetzelfde van de provincie: regel het.’ De kans is dus groot dat de provincie hierop ingaat. ‘We zitten met de gedeputeerden op een lijn. De verordening wordt in 2014 opgesteld, dus het kan daarin worden opgenomen. Het kan ook zijn dat ze een nog beter idee hebben. Dat horen we dan wel.’

Particulieren kunnen ook nog bezwaar aantekenen
De resultaten van het onderzoek waar minister Kamp opdracht toe heeft gegeven worden na het zomerreces bekendgemaakt. Mochten gemeenten en provincie worden overruled, dan zijn er altijd nog juridische mogelijkheden voor particulieren. ‘Omwonenden kunnen bezwaar aantekenen, maar ook drinkwaterbedrijven en bierbrouwerijen kunnen ertegen in het geweer komen en bijvoorbeeld Rabobank Nederland, die hier een peperduur centrum voor financieel dataverkeer heeft staan. Die hebben al ook eerder bezwaar gemaakt.’

Geen besluiten op basis van halve informatie
Volgens de gemeente Boxtel gaat het door Kamp gelastte onderzoek alleen in op de algemene mogelijkheden van boren naar schaliegas en niet op de specifieke lokale situatie, het draagvlak onder de bevolking of zelfs maar het nut en de noodzaak van schaliegas. ‘We zijn wel benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek, maar we hebben er ook vertrouwen in dat in Nederland geen besluiten worden genomen op basis van halve informatie.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Agendasetting / Senior communicatieadviseur
Benieuwd wie straks, het treurige onderzoek van vandaag indachtig, aan het langste eind trekt. Gemeenten als Boxtel of toch het Rijk?
erg Boos / ambtenaar
Een leuk begin.

Maar de regent Kamp zal vermoedelijk ff laten zien dat zijn wil wet is in het belang van bla bla bla. Zoals hij wel vaker het land dichter naar de afgrond heeft gebracht met vastgeroeste liberale ideeën en principes.

Neem in ieder geval op dat het verboden is schadelijke stoffen in de bodem te brengen en mocht dat door andere regelgeving wel mogelijk worden, een waarborg te eisen van EUR 1000 000 000,-- voordat een activiteit wordt ondernomen. Dit bedrag te storten op rekening van je gemeente, zonder interest terug te betalen x jaar na beëindiging van de activiteit en aantoonbaar verwijdering van alle schadelijke stoffen en herstel van andere schades (verzakking.aardbeving etc.) die mogelijk door de activiteit zouden kunnen zijn ontstaan c.q. alsnog in de toekomst kunnen ontstaan.

Een gemeente moet uiteindelijk goed huisvader zijn voor het toegewezen grondgebied.

Veel succes
Heleen
Het is toch niet meer van deze tijd om giftige chemicaliën in de grond te stoppen en dan maar te hopen dat we er geen last van gaan krijgen. Hebben we 50 (!) jaar na "Silent Spring" nog steeds niets geleerd?
Advertentie