Bezuinigingen Staatsbosbeheer: banen weg en hout verkopen
Door minder subsidie moet Staatsbosbeheer 200 banen schrappen. Ze moet ook commerciële activiteiten ontplooien, zoals hout verkopen en natuuradviezen verkopen.
Staatsbosbeheer gaat 200 van de bijna 1000 banen schrappen. De natuurorganisatie verwacht geen gedwongen ontslagen, omdat de inkrimping via natuurlijk verloop kan. Dat heeft de directie woensdag bekendgemaakt.
Minder subsidie
Staatsbosbeheer moet bezuinigen, omdat de organisatie in de komende jaren aanzienlijk minder subsidie krijgt. Daarom moet in 2014 43 procent van het budget uit eigen inkomsten worden gehaald, 10 procent meer dan nu het geval is. Staatsbosbeheer verwacht voor 2014 een omzet van 135 miljoen euro per jaar.
Hout verkopen
Staatsbosbeheer gaat zich derhalve opstellen als ,,maatschappelijk ondernemer.'' De organisatie denkt meer te kunnen verdienen aan de verkoop van hout uit de bossen, aan het leveren van biomassa zoals houtsnippers en gemaaid gras en aan het leveren van zonne- en windenergie. Om dat laatste doel te bereiken wil Staatsbosbeheer gaan samenwerken met nieuwe partners. Mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie zijn er bijvoorbeeld op strookjes grond langs snelwegen en spoorlijnen of op voormalige vuilnisbelten die in beheer zijn bij Staatsbosbeheer.
Prijskaartje aan natuuradviezen
Ook het ,,bestellen'' van een boswachter is in de toekomst niet langer gratis. Aan zijn natuuradvies, een excursie of deelname aan een evenement hangt in het vervolg meestal een prijskaartje. Daarnaast laat Staatsbosbeheer eenvoudige beheerstaken uitvoeren door mensen uit instellingen of uit de dagbesteding.
Geld voor jeugdactiviteiten
De organisatie blijft wel geld steken in jeugdactiviteiten, voorzieningen voor mensen met speciale behoeften en toezicht. Staatsbosbeheer beheert in Nederland 260.000 hectare natuur en dat is meer dan 50 procent van alle natuurgebied in het land. Die gebieden met 11.000 kilometer wandelpad en 4700 kilometer fiets- en ruiterpad trekken jaarlijks 150 miljoen bezoeken. ,,We zijn de leverancier van de buitenbeleving in optima forma'', aldus de organisatie. Ook is Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor zo'n 800 monumenten en buitenplaatsen. ,,Maar in een grenspaal kan je niet wonen en van een hek kan je niet eten. We moeten het geld dus elders vandaan halen.''
De ( meest belasting) betalers hebben geen idee waar hun geld heen gaat, maar er gaan zeer substantiele bedrgen naar deze organisatie. Voorzover er echt mensen gebruik maken van deze organisatie, was het meeste gratis. Idem musea, kunst etc, allemaal op kosten van de belastingbetaler, onder het motto "kunst en natuur moet voor iedereen zijn". Allemaal heel vanzelfsprekend zo lijkt het!
Leuk bedacht zp'n term! Maar waarom moet ik als belastingbetaler de hobbys van andere mensen gaan betalen. Ik moet mijn hobbys ook zelf betalen.
Kortom simpel het "profijtbeginsel" toepassen. Wie er gebruik van maakt gaat daarvoor gewoon betalen net als bij de bakker!
En zo moet ook deze organisatie leren met centjes om te gaan en zelfvoorzienend te worden i.p.v. aan het infuus van de belastingbater.
Ook dit verschijnsel was/is een van de megalomane oorzaken van de schulden crisis! Namelijk leven boven onze stand en subsidies kenden geen grenzen!
Tja de kip met goeden eieren is geslacht, de subsidiecentjes drogen op daar waar de belastingopbrengsten met sprongen dalen!