Bestuurlijke boetes voor illegale verhuur
Gemeenten krijgen de mogelijkheid bestuurlijke boetes op te leggen bij illegale onderhuur en onrechtmatig gebruik van een woning. Minister Ella Vogelaar van Wonen wil hiervoor de Huisvestingswet aanpassen. Vogelaar willigt hiermee een verzoek in van de vier grote steden, die haar om extra instrumenten hadden gevraagd om onrechtmatige bewoning aan te pakken.
De aanpak van illegale woningverhuur is volgens Vogelaar van groot belang om de leefbaarheid in wijken te verhogen. De gemeente Rotterdam, waar illegale onderhuur al langer als probleem wordt ervaren, is ‘erg blij’ met de aangekondigde wetswijziging, zegt Farida Aghris, woordvoerder van wethouder Karakus van Wonen.
‘In Rotterdam speelt die onderhuur ook erg met Poolse werknemers die vooral in de kwetsbare wijken wonen en worden uitgebuit. Vaak gaat het ook gepaard met verloedering van de woningen. Onze interventiedienst kwam daar wel langs maar we misten een bestuurlijke boete.’
De dwangsom, die wel mogelijk was, had onvoldoende effect. ‘Bij die dwangsom kregen ze een aantal dagen de tijd om de illegale situatie te beëindigen. Maar dat verschuift enkel het probleem. Een bestuurlijk boete voelen de verhuurders meteen. De kans dat je daarmee het probleem oplost is veel groter’, aldus Aghris.
De maximale boete voor de verhuurder voor het verhuren van woonruimte aan een persoon zonder huisvestingsvergunning is 18.500 euro. Gemeenten kunnen ook illegale huurders beboeten, voor maximaal 340 euro. De gemeente Rotterdam staat hier niet om te springen. ‘Het gaat ons met name om de huisbazen. De mensen die illegaal huren weten vaak niet wat hun rechten zijn. Wij willen vooral die huisjesmelkers aanpakken’, zegt Aghris.
Naast het huisjesmelken kan ook het onrechtmatig gebruik van een woning beter worden aangepakt, bijvoorbeeld bij prostitutie, hennepteelt of drugshandel.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.