Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam wil geen afstandsnormen windturbines

Terwijl er landelijk onderzoek loopt naar afstandsnormen voor windturbines, zegt wethouder Van Doorninck dat ze die niet ziet zitten.

17 maart 2022
Amsterdam uit de lucht
Shutterstock

Afstandsnormen voor windturbines zijn ongewenst, zo schrijft de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GL) van ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid in een brief aan de gemeenteraad.

Senior Projectcontroller

JS Consultancy
Senior Projectcontroller

Statengriffier

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Provincie Noord-Holland
Statengriffier

Dichtbevolkt

De brief gaat in op het Coalitieakkoord 2021-2025 van het kabinet. Daarin staat dat er 'heldere afstandsnormen voor de bouw van windmolens op land' komen. Die schrijven minimale afstanden tot woningen voor. Doorninck ziet die normen niet zitten. Volgens haar 'werkt de hele milieunormering in Nederland ter bescherming van de omgeving met geluidsnormen en niet met afstandsnormen. De windturbinenorm zou hierop een ongewenste uitzondering zijn.' Afstandsnormen kunnen volgens haar 'de plaatsing van windturbines in een dichtbevolkt gebied als Amsterdam' in de weg zitten. Bovendien bieden afstandsnormen 'mogelijk minder bescherming aan geluidsgevoelige objecten en omwonenden dan de huidige normering.'

Lokale regels

Met dat laatste doelt de wethouder op de landelijke regels voor windturbines die op 30 juni 2021 zijn afgeschoten door de Raad van State. Dat deed de bestuursrechter omdat 'een beoordeling voor het milieu', zoals vereist door Europees recht, ontbreekt. Wel heeft de rechter aangegeven dat zolang er geen geldige algemene regels zijn, gemeente hun eigen lokale regels mogen opstellen.

Gezondheidseffecten

Nieuwe algemene milieuregels voor windturbines zijn nu in de maak. Ter voorbereiding daarop loopt er een procedure voor een zogenaamde planMER, die een beoordeling geeft van de mogelijke nieuwe windturbinenormen. De minister schreef op 22 februari jl. aan de Kamer dat hij verwacht dat een nieuwe AMvB medio 2023 in werking treedt. Intussen loopt er een extern onderzoek naar de voor- en nadelen van een afstandsnorm als instrument voor de inpassing van windturbines. Dat is eind maart klaar, verwacht Jetten. De Kamer krijgt het vervolgens 'zo spoedig mogelijk' aangeboden. Dit onderzoek zal 'bestaande inzichten over de gezondheidseffecten van windmolens' bevatten.

Experts

Amsterdam werkt ondertussen, zo schrijft wethouder Doorninck, aan een planMER voor de zoekgebieden voor windturbines in Amsterdam en daarna aan een projectMER per zoekgebied. De gemeente heeft 'een onafhankelijke groep experts gevraagd om (vooruitlopend op nieuw beleid van het Rijk) aan te geven waarmee Amsterdam rekening moet houden om de gezondheid van haar inwoners te beschermen bij het plaatsen van windturbines.'

Tiphoogte

Overigens zijn er landen die, in tegenstelling tot Nederland, wel een afstandsnorm voor windturbines kennen. Volgens de NWEA, branchevereniging voor windenergie, geldt in Wallonië en Denemarken en minimumafstand van vier keer de tiphoogte van de windturbine. Italië schrijft zes keer de tiphoogte aan en Polen en Beieren houden een minimale afstand aan van tien keer de tiphoogte.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Wanneer wordt GL eens wijs en gaat het zich ook landelijk eens werkelijk inzetten op ook voor de mens duurzame energiebronnen (kernenergie, waterstof, getijdenenergie e.d.)?
P. Smit
Ligt dit slechte beleid alleen aan de opstelling van GL?
Hans Bakker
Afgelopen 14 jaar kwamen er 850.000 huishoudens in Nederland blij. Tot 2033 is nog eens een groei geprognotiseerd van 850.000 huishoudens. Dus wat willen we met z’n allen? Duurzaam kan onze samenleving niet worden. Steeds minder ruimte voor zonnepanelen en windmolens. Minder mensen = minder woningen = windmolens verder van elkaar af = meer ruimte voor natuur en landbouw. Wie stuurt dit?
Advertentie