Amsterdam zet datacentra aan tot energiebesparing
De prodcutie van drie windmolens of 120 hectare vol zonnepanelen. Dat is de energie-besparing die de veertig datacentra in Amsterdam doorvoeren. Onder lichte dwang van de gemeente.
De gemeente Amsterdam heeft de datacentra in de stad aangezet tot een elektriciteitsbesparing van 68 miljoen kilowattuur (kWh). Dat is de hoeveelheid stroom die 37.000 huishoudens gezamenlijk gebruiken. De besparing is vrijwillig, maar Amsterdam hield dwang via de wet milieubeheer wel nadrukkelijk achter de hand.
Data-hub
Amsterdam is vanwege de goede en snelle netwerkverbindingen een aantrekkelijke vestigingsplaats voor datacentra. De stad is de op twee grootste datahub van Europa, een groot deel van het Europese dataverkeer gaat via de regio. De Amsterdamse Internet Exchange - een soort beurs - behoort tot de grootste van de wereld.
40 van 22.000 bedrijven: 11 procent stroom
De databedrijven verzorgen het dataverkeer en de opslag van gegevens voor allerlei klanten als bedrijven, universiteiten, banken, ziekenhuizen en andere instellingen. Ze zijn een onmisbaar onderdeel van de ict-infrastructuur. Nadeel is het energieverbruik. Met name de koeling van de servers vreet stroom: de ruim veertig databedrijven in Amsterdam zijn met 460 kWh per jaar goed voor 11 procent van het stroomverbruik van alle 22.000 Amsterdamse bedrijven.
Fikse bezuinigingen
Reden voor Amsterdam om in het kader van haar klimaatdoelstellingen de sector aan te sporen tot fikse bezuinigingen. De bedrijven investeren ruim 16 miljoen in besparende maatregelen als efficiëntere koelinstallaties. Deze investering verdient zichzelf wel binnen 5 jaar terug door de lagere energierekening.
Vrijwillige verplichting
Dat laatste is van belang, omdat Amsterdam hiermee tijdens de onderhandelingen een juridisch middel achter de hand had om de bedrijven eventueel te dwingen tot de besparing. Onder de wet milieubeheer is het bedrijfsleven verplicht energiebesparing door te voeren als deze zichzelf binnen vijf jaar terugverdient. De besparing is op vrijwillige basis, maar Amsterdam hield tijdens de gesprekken de wet wel nadrukkelijk boven tafel, aldus een woordvoerster van de gemeente.
80 hectare zonnepanelen
De besparing van 68 miljoen kWh over 3 jaar betekent een CO2 reductie van 37 kiloton. Dat komt overeen met de bouw van drie gemiddelde windmolens of de aanleg van 80 hectare zonnepanelen. Zonder dat het de stad ook maar een cent kost, haalt Amsterdam hiermee een grote slag binnen in de strijd tegen de opwarming van het klimaat.
Waarschijnlijk horen we dus over enkele jaren dus na de verkiezing, dat het niet helemaal of helemaal niet gelukt is, zoals vaker bij vrijblijvende afspraken.