Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woningbouwplannen Amersfoort onvoldoende voor kwetsbare groepen

Amersfoort bouwt komende jaren voldoende woningen, alleen niet de juiste, zo concludeert Rekenkamer Amersfoort na onderzoek.

24 februari 2022
amersfoort.jpg

Het Amersfoortse woonbeleid voor ouderen en andere kwetsbare groepen lijkt 'onrealistisch en te beperkt'. Dat concludeert de Rekenkamer Amersfoorts in het onderzoek Effectiviteit Woonbeleid.

Afdelingshoofd Handhaving

Yacht
Afdelingshoofd Handhaving

Parkeerregisseur

Gemeente Dijk en Waard
Parkeerregisseur

Deltaplan

Amersfoort wil dat alle inwoners in 2030 in een passende en betaalbare woning wonen, zo is vastgelegd in het eigen Deltaplan. Dat betekent dat er tot 2030 jaarlijks 1.000 woningen bij moeten komen, waarvan 35 procent sociale huur en 20 procent 'middensegment'. Dat Deltaplan is volgens de rekenkamer effectief om voldoende nieuwbouwwoningen en betaalbare huurwoningen te bouwen.

Steeds complexer

Niet effectief is het Deltaplan wat betreft het bouwen van betaalbare koopwoningen. Ook is het de vraag of de woningbouwproductie op de lange termijn haalbaar blijft vanwege 'de gedetailleerde eisen die de gemeente stelt aan de bouwplannen.' Wat niet helpt, zo stelt de rekenkamer, is dat de grondprijzen stijgen en bouwlocaties steeds complexer zijn. Voor ontwikkelaars en corporaties is het zodoende steeds lastiger 'om projecten economisch haalbaar te maken.'

Doorstroming

Het gemeentelijk Deltaplan mikt vooral op nieuwbouw. De gemeente zou volgens de rekenkamer ook moeten kijken 'wat nodig is om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen, om doorstroming te bevorderen en om inclusief te wonen, ook voor kwetsbare groepen.'

Zorgbehoefte

Voor 'kwetsbare doelgroepen' heeft de gemeente vorig jaar een Uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg 2020-2030 vastgesteld. Of dat voldoende is om woningzoekenden in deze doelgroep aan een geschikte woning te helpen is zeer de vraag. 'De maatregelen lijken onrealistisch en te beperkt voor de omvang van de problematiek', oordeelt de rekenkamer. Er komen naar verwachting jaarlijks meer woningzoekenden uit kwetsbare doelgroepen bij dan er sociale huurwoningen gebouwd worden. Tot 2030 neemt het aantal inwoners met 8 procent toe, maar het aantal 75-plusser met 46 procent, en daarmee ook het aantal ouderen met een zorgbehoefte.

Flinke gaten

Samengevat meent de rekenkamer dat het Deltaplan er goed uitziet voor wie kijkt naar de hele stad, maar dat er flinke gaten kunnen vallen op het niveau van wijken en projecten. 'Dit kan leiden tot vertraging of zelfs afstel van projecten, steeds kleinere sociale huurwoningen en geen gewenste starterskoopwoningen in projecten', zo schrijft de rekenkamer in zijn persbericht. Het college zou, zo luidt een aanbeveling van de rekenkamer, meer ruimte moeten krijgen om maatwerk op projectniveau te kunnen leveren.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Kennelijk kan er alleen via wetgeving worden gezorgd dat er in ons land enkel nog woningen voor de behoefte worden gebouwd (=levensbestendige woningbouw).
Advertentie