Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

'Alles in dit werk is rock-'n-roll'

Piet van Mourik (56) werd vorig jaar directeur-bestuurder van de Stichting Stadspoort, een kenniscentrum/database met documenten over de openbare ruimte uit heel Nederland. Meer dan tweehonderd gemeenten zijn bij Stadspoort aangesloten. Eerder vervulde Van Mourik diverse functies op het terrein van stadsontwikkeling en beheer bij gemeenten.

29 mei 2009

Waarom bent u geschikt voor dit werk?
Ik ben een leider en bouwer en houd van werk waarbij het draait om het oplossen van complexe problemen. Bij Stadspoort moest ik vechten voor het voortbestaan. Er was sprake van mismanagement en financiële problemen. Ik heb keihard moeten snijden in contracten en externe partijen buiten de deur gezet om de zaak financieel gezond te krijgen. We doen nu zoveel mogelijk zelf. Onze ambitie is om uiteindelijk heel Nederland te laten deelnemen aan deze database.

 

Wat krijgt een gemeente voor 4713 euro per jaar?
Stadspoort bemiddelt in kennisuitruil. We plaatsen ongeveer vijfhonderd nieuwe documenten per maand variërend van beleidsdocumenten en bestekken, tot planningen en nota’s. In ruil daarvoor kunnen gemeenten putten uit elkaars best practices. Dat is heel efficiënt. Ze hoeven het wiel niet steeds zelf uit te vinden. Deze uitwisseling vindt bovendien plaats binnen een gesloten netwerk. We maken gebruik van gemnet waar elke gemeente standaard op zit. De markt kan er niet in.

 

Kunt u een voorbeeld geven?
Stel: een gemeente van 30.000 inwoners wil het beleid wijzigen op het gebied van begraafplaatsen. Een beleidsmedewerker vindt acht documenten bij gemeenten van vergelijkbare grootte, belt vervolgens om te informeren naar de aanpak, kopieert en plakt en het nieuwe beleidsvoorstel is razendsnel klaar.

 

Maar de kleinere gemeenten happen nog niet toe.
Die vinden het soms te duur. Volgend jaar willen we de bijdrage baseren op het inwoneraantal. Nu is die voor elke gemeente hetzelfde. Ik denk dat juist kleine gemeentes er veel aan hebben. Al maken ze er maar twee keer per jaar gebruik van. Ze krijgen toegang tot expertise die ze zelf niet in huis hebben en kunnen bijvoorbeeld in de keuken kijken van een gemeente als Amsterdam. Onze grootste deelnemer en afnemer. Daar zit veel kwaliteit.

 

Dat blijkt niet uit de voortgang van de Noord-Zuidlijn.
Die kwestie vind ik enorm opgeblazen. Er zijn een paar huizen verzakt en er is een kelder ondergelopen. Het is een giga-project, wat wil je. Ook het feit dat het twee keer zo duur uitvalt, vind ik geen issue. Dat is vrij gebruikelijk bij dit soort veelomvattende opdrachten.

 

Waar is veel vraag naar?
Naar processtukken, zoals planningen en procedures om de regierol op het gebied van openbare ruimte te versterken. De laatste jaren heeft de markt te veel grip gekregen op die openbare ruimte. Zeventig procent van de kennis zit daar. Gemeenten zijn niet in staat de markt te beheersen. Maar ze kunnen wel hun rol als opdrachtgever verbeteren door meer informatie in te winnen en te focussen op hun kerntaken: sturen en beslissen. Nu is het soms net een speeltuin bij de lokale overheid. Mensen doen vooral wat ze leuk vinden, maar vergeten de grote lijn in de gaten te houden.

 

U niet?
Wij doen ook wat we leuk vinden, maar houden die hoofdlijn zeker in de gaten. Ik heb weleens gezegd: alles in dit werk is rock-’n-roll. De Golden Earring speelt al 45 jaar met zes akkoorden de sterren van de hemel. Ze zijn groot door eenvoud en weten waar het centrum van hun muziek zit. Als manager moet je ook weten wat de basis van je bedrijf is en proberen met weinig middelen veel te bereiken. Elke keer terug naar die zes akkoorden.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie