Patiënten krijgen plaszakken tegen medicijnvervuiling
Het waterschap Limburg en het UMC Maastricht beginnen deze maand met een proef om poliklinische patiënten die een CT-scan hebben ondergaan een plaszak mee te geven. Zo moet worden voorkomen dat eerder toegediende contrastvloeistoffen, zoals jodium, in het zuiveringsproces terechtkomen.
Het waterschap Limburg en het Maastricht UMC+ beginnen deze maand met een proef om poliklinische patiënten die een CT-scan hebben ondergaan een plaszak mee te geven. Zo moet worden voorkomen dat eerder toegediende contrastvloeistoffen, zoals jodium, in het zuiveringsproces terechtkomen.
Pilot
De test in Maastricht is onderdeel van een grotere pilot om medicijnresten en contrastvloeistoffen uit het milieu te houden. Aan de pilot doen 6 ziekenhuizen, waterschappen, drinkwaterbedrijven en farmaceutische bedrijven mee.
Oppervlaktewater
Jaarlijks komt ongeveer 140 ton aan medicijnresten en 30 ton aan contrastvloeistoffen in het oppervlaktewater terecht. Die cijfers nemen bovendien al jaren toe. Voor waterzuiveringen is het vrijwel onmogelijk om contrastvloeistoffen als jodium in het traditionele zuiveringsproces uit het water te halen. De stoffen breken niet af en zijn niet direct gevaarlijk, maar kunnen zich wel ophopen en op langere termijn tot problemen leiden in het ecosysteem.
Plaszak
Door patienten de urine op te laten vangen in een plaszak, wordt voorkomen dat de stoffen direct in het riool terechtkomen. De patienten hoeven de plaszak maar 1 dag te gebruiken. Volgens het UMC+ is een contrastmiddel 24 uur na toediening weer verdwenen uit het menselijk lichaam. De plaszak kan daarna bij het restafval.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@Rellie: de plaszak moet inderdaad bij het restafval