Thuiskappers gekortwiekt in 7 gemeenten
Er woedt een strijd tussen thuiskappers en kappers die gevestigd zijn in winkelpanden. Inmiddels hebben de winkelkappers die in zeven gemeenten gewonnen, meldt BNR Nieuwsradio. Die gemeenten staan geen nieuwe thuiskappers meer toe.
Er woedt een strijd tussen thuiskappers en kappers die gevestigd zijn in winkelpanden. Inmiddels hebben de winkelkappers die in zeven gemeenten gewonnen, meldt BNR Nieuwsradio. Die gemeenten staan geen nieuwe thuiskappers meer toe.
Oneerlijke concurrentie
Het besluit in de zeven gemeenten wordt toegejuicht door de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO), die klaagt over oneerlijke concurrentie. Harrie Jager, adviseur lokale belangenbehartiging van de branche- en werkgeversorganisatie, legt het onderscheid tussen de strijdende partijen uit. ‘Wij vertegenwoordigen de kappers die het vak en het bedrijf volledig bedrijfsmatig uitvoeren. Kapper is het hoofdberoep van onze leden, die minstens 30.000 euro omzet per jaar moeten maken om lid te zijn.’ Jager vindt dat er sprake is van een ongelijk speelveld. ‘Winkels moeten zich aan allerlei gemeentelijke regels houden, betalen heffingen en worden aan controles onderworpen. Dat geldt niet voor onze zzp-vakgenoten die geen winkel bestieren. Een tweede punt is dat onze leden zich moeten houden aan wetgeving over veiligheid en arbeidsomstandigheden die in cao’s is vervat. Die gaat ook niet op voor zelfstandigen. Er is dus een organisatieverschil, een investeringsverschil en een exploitatieverschil.’
Aderlating
Volgens Jager hebben de ANKO-kappers veel last van medewerkers die voor zichzelf beginnen en vervolgens een deel van het klantenbestand meekapen. ‘Dat is zeker een aderlating.’ De vraag of werkgevers in de branche hun personeel beter moeten vasthouden beantwoordt hij ontkennend. ‘Wij zijn continu in gesprek met de bonden.’ Volgens Jager kiezen veel kappers ervoor om zelfstandig te gaan werken vanwege het verdienmodel, waarbij hij meteen ook toegeeft dat de zzp-constructie ook onzekerheid met zich meebrengt. Een eventuele oplossing ziet hij in stoel(ver)huur, waarbij een zzp’er een werkplek bij een kapsalon kan huren.
Krimp
Maar wat zijn de gemeenschappelijke belangen van gemeenten en de ANKO eigenlijk? ‘Veel gemeenten, vooral de dorpen hebben last van krimp en toenemende leegstand in winkelcentra, die zij willen keren. Daarnaast heeft kappersbezoek ook een positieve uitstraling naar horeca en retail. Tot slot werken wij ook samen met gemeenten en onderwijsinstellingen aan het opleiden en bieden van stageplaatsen en werkgelegenheid aan toekomstige kappers. Wij horen nu steeds meer van leden dat zij geen concurrenten meer wensen op te leiden.’ De ANKO is momenteel met 50 gemeenten in gesprek om ook daar paal en perk te stellen aan de groei van het aantal thuiskappers.
Broodroof
Maarten Post, voorzitter van zzp-Nederland, spreekt van broodroof. ‘Wethouders laten hun oren hangen naar de ANKO en de lokale ondernemersverenigingen en VVE’s va winkelcentra waarin ANKO-leden zitten. Daarnaast willen zij bijvoorbeeld geen precario-belasting mislopen en voorkomen dat winkelcentra leegbloeden en bedrijvigheid zich naar de woonwijken verplaatst. Maar thuiskappers doen niks mis. Als een woning voor één derde of minder voor een bedrijf wordt gebruikt is er officieel geen sprake van een andere bestemming, en thuiskappers veroorzaken ook geen noemenswaardige overlast – bijvoorbeeld parkeeroverlast- in de buurt.’
Flexibilisering arbeidsmarkt
Volgens Post is de toename van het aantal thuiskappers te verklaren door een hoog aantal ontslagen en flexibilisering van de arbeidsmarkt. ‘Daarnaast wordt de werkdruk voor sommigen ook te hoog, waarop zij besluiten voor zichzelf te beginnen. Tot slot doen thuiskappers het goed omdat consumenten soms gehecht zijn aan hun vaste kapper en gewoon goed geholpen willen worden.’ In stoel(ver)huur ziet hij weinig perspectief. Post zegt in gesprek te gaan met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om erachter te komen of gemeenten wel of niet in hun recht staan met het ingrijpen in de markt door thuiskappers te weren. De VNG heeft desgevraagd geen standpunt over de zaak. De koepel laat dat graag aan de individuele leden, zegt een woordvoerder.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zelfs de gemeenten helpen hierbij dit is aanvechtbaar.
Nederland sociaal en rechtvaardig en vooral democratisch.
De hoge heren beslissen voor jou toch!
Gekke actie van de ANKO, economische discriminatie, en rare gemeenten die hieraan meewerken!