Impuls sociale woningbouw op Sint Eustatius
Nederland steekt miljoenen in sociale woningbouw op Sint Eustatius. De huisvestingsproblemen zijn er volgens minister De Jonge groot.
Den Haag investeert op Sint Eustatius, de Nederlandse gemeente in de Cariben, 14 miljoen euro in woningen. De sociale woningvoorraad wordt daarmee anderhalf keer zo groot als nu.
Achterstanden
De woningvoorraad van nu honderd woningen wordt uitgebreid met vijftig huizen. De huidige honderd woningen worden ingrijpend gerenoveerd. Dat gebeurt in samenwerking met corporatie Bazalt Wonen uit Zaltbommel. Als de huren door de renovatie omhooggaan, zorgt Den Haag voor een tegemoetkoming in de woonlasten. Want sommigen kunnen niet meer betalen dan de huur van 56 Amerikaanse dollar – de valuta in de Caribische Nederlandse gemeenten – per maand die een sociale huurwoning nu minimaal kost. De achterstanden zijn groot in vergelijking met Europees Nederland.
Bestuursakkoorden
Daarnaast komt er een beleidsagenda op het gebied van wonen en ruimtelijke ordening, aldus minister De Jonge (Wonen). Hij was deze week met staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) in de drie Nederlandse gemeenten op de Cariben om bestuursakkoorden voor de komende periode te tekenen. Het kabinet stelt structureel 30 miljoen euro beschikbaar voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius en eenmalig 35 miljoen euro.
Leegstand
Nieuw woonbeleid is hoognodig. Er is veel leegstand van huizen van mensen die soms decennia geleden zijn vertrokken en die panden verkrotten. Tegelijk is er een tekort aan woningen. Ook is er sprake van undivided land issues, grond die vaak van meerdere erfgenamen is maar waar niet duidelijk is wie nu precies de eigenaar is. Daar wil De Jonge beleid op maken. Het hele huurbeleid moet vanaf de grond af worden opgebouwd, compleet met een puntensysteem en de betaalbaarheid moet gegarandeerd zijn. In een ontmoeting met bewoners op Sint Eustatius werd geklaagd over de afwezigheid van een aantal noodzakelijke diensten. Zo is er op het eiland maar een bank en er is geen notaris. De Jonge wil dat die diensten beschikbaar komen.
Toerisme
Tegelijk ziet de minister grote kansen in landbouw en toerisme die het eiland economisch verder kunnen helpen. Een extra stroom Europese Nederlanders naar het eiland, moet volgens hem niet ten koste gaan van de huidige inwoners. ´Als er een huis vrijkomt is de kans vrij groot dat iemand van buiten het koopt. Je zou dan kunnen denken aan maatregelen om te zorgen dat woningen die vrijkomen, het eerst aangeboden worden aan de mensen van het eiland zelf.´
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.