Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ruim eén op vijf kantoren mist C-label verplichting

Bijna twee jaar na het verlopen van de deadline voldoet nog steeds 22 procent van de kantoren niet aan de vereisten.

02 oktober 2024
Energielabel kantoren
Shutterstock

Alle kantoren in Nederland moeten al sinds 1 januari 2023 beschikken over minimaal een energielabel C. Die maatregel heeft de overheid ingesteld om de energietransitie in de vastgoedsector te versnellen. Uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt echter dat ruim 22 procent van de kantoren hier nog steeds niet aan voldoet. Het gaat hierbij om kantoorgebouwen die een energielabel D tot en met G hebben of zelfs helemaal geen label. Gemeenten zijn inmiddels gestart met toezicht en handhaving, maar de voortgang verloopt trager dan gehoopt.

Adviseur Versnelling Woningbouw

Provincie Utrecht
Adviseur Versnelling Woningbouw

Senior corporate communicatieadviseur Wonen en Lobby

Provincie Utrecht
Senior corporate communicatieadviseur Wonen en Lobby

Labelverplichting

De verplichting tot minimaal energielabel C voor kantoren werd al per 1 januari 2023 ingevoerd, maar een aanzienlijk deel van de eigenaren lijkt deze deadline te hebben gemist. Volgens de RVO voldeed op 1 juli 2024 78 procent van het totale kantoorvloeroppervlak aan deze eis. Een jaar eerder was dat nog 72 procent, wat wel wijst op vooruitgang, maar ook op een aanzienlijke groep achterblijvers. Deze groep kantooreigenaren loopt niet alleen risico op hogere energiekosten, maar kan ook te maken krijgen met gemeentelijke sancties, zoals dwangsommen.

Waarde kantoorpanden

Het verduurzamen van kantoorgebouwen biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar blijkt ook de waarde van het vastgoed te verhogen. Onderzoek van Maastricht University toont aan dat kantoren met een energielabel C of beter gemiddeld 20 procent meer waard zijn dan gebouwen met een lagere score. Deze kantoren zijn bovendien gewilder op de markt, wat een extra motivatie kan zijn voor eigenaren om hun panden te verduurzamen.

De overheid heeft ook met diverse Rijksorganisaties afspraken gemaakt om hun vastgoed snel naar energielabel C te brengen. Deze verduurzamingsprojecten hebben zelfs vaak hogere ambities, waarbij ook wordt gekeken naar klimaatadaptieve, natuurinclusieve en circulaire maatregelen.

Toezicht en technologie

De kwaliteit van de energielabels wordt jaarlijks gemonitord. De resultaten laten zien dat de kwaliteit van de energielabels over het algemeen stabiel is gebleven. In 2023 zijn verschillende maatregelen genomen om de nauwkeurigheid van de energielabels te verbeteren, zoals het aanstellen van een publieke toezichthouder en het vergroten van de controlesteekproeven. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de inzet van nieuwe technologieën om het proces rondom de controle van energielabels te automatiseren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie