Zuid-Holland miljoenen meer kwijt aan externe inhuur
De budgetoverschrijding met bijna 50 procent is volgens de provincie voornamelijk het gevolg van de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt.
Zuid-Holland heeft het budget voor externe inhuur vorig jaar met 49 procent overschreden. De oorzaak is de grote moeite die het de provincie kost vacatures te vervullen.
37,3 miljoen
De forse overschrijding van het budget blijkt uit het jaarverslag over 2023 van de provincie Zuid-Holland. Begroot was om 25 miljoen euro uit te geven. Het werd uiteindelijk een bedrag van ruim 37 miljoen euro.
De provincie maakt om verschillende redenen gebruik van inhuur. De belangrijkste zijn vervanging bij piek en ziek, het ontbreken van specifieke kennis en expertise en snelle en tijdelijke invulling van moeilijk vervulbare vacatures.
Vertraging
De budgetoverschrijding is volgens de provincie voornamelijk het gevolg van de voortdurende krapte op de arbeidsmarkt. Dat maakt het moeilijk om vacatures te vervullen. ‘De huidige krappe arbeidsmarkt leidt tot vertragingen bij het aannemen van personeel’, zo wordt als verklaring gegeven voor de afwijking. ‘Omdat de provincie deze mensen wel echt nodig heeft, zeker in deze tijd waar zij zich gesteld ziet voor een aantal grote opgaven, is er voor gekozen om tijdelijk meer gebruik te maken van externe inhuur.’
Aan eigen personeel was de provincie mede om die reden minder geld kwijt vorig jaar: lagere loonkosten omdat een aantal vacatures in de formatie niet is vervuld. De totale loonkosten zijn 7,1 miljoen euro onder budget gebleven.
Tekort aan aannemers
Het gebrek aan personeel is een van de redenen dat de provincie het jaar 2023 afsloot met een positief saldo van 36,2 miljoen euro. De afwijking tussen de begroting en de jaarrekening is daarmee 6 procent. Behalve de personeelsschaarste is het achterblijven van het waarmaken van de beleidsambities volgens financiëngedeputeerde Mariëtte van Leeuwen het tekort aan aannemers en materialen. Ook kunnen er vertragingen optreden in vergunningverlening door bijvoorbeeld stikstof en juridische procedures. ‘De provincie is voor realisatie vaak ook afhankelijk van andere partijen en beïnvloedt niet alleen zelf het resultaat.’
Dus wat doe je dan: Je neemt ontslag, begint een eigen bedrijfje en laat je als goed betaalde ZZP'er inhuren bij je voormalige afdeling voor een fractie van de uren.
Een onderzoekje hiernaar lijkt me wel voor de hand liggen hoe dit hier in Zuid-Holland is ingevuld, want die ontbrekende kennis komt niet zomaar uit de lucht vallen.