Woonlasten stijgen met 5 procent
De woonlasten voor eigenaar/bewoners nemen dit jaar met gemiddeld 193 euro toe. Voornaamste boosdoeners zijn de gestegen energieprijs en het eigenwoningforfait. Dat blijkt uit onderzoek van het COELO.
De woonlasten voor eigenaar/bewoners nemen dit jaar met gemiddeld 193 euro toe. Voornaamste boosdoeners zijn de gestegen energieprijs en het eigenwoningforfait.
Dat blijkt uit de Woonlastenmonitor 2012 die is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. De gemiddelde eigenwoningbezitter is dit jaar iets meer dan 4.000 euro kwijt aan woonlasten, naast de hypotheeklasten. Dat is 12 procent van het gemiddelde besteedbare inkomen.
Ozb
Woonlasten bestaan voor iets meer dan de helft uit hypotheeklasten. Het Coelo-onderzoek richt zich op de rest: de bijkomende woonlasten. Energie en water zijn hiervan de belangrijkste componenten, de onroerendezaakbelasting (ozb) en de opstalverzekering blijken de kleinste posten. Huishoudens betalen gemiddeld 9 euro meer aan ozb.
Elektriciteit
Aan energie en water is de eigenwoningbezitter dit jaar 138 euro meer kwijt. Ook de belasting op die producten is hoger (16 euro). Water is nauwelijks duurder geworden. Energie is echter aanzienlijk in prijs gestegen, vooral gas. Bij elektriciteit steeg met name het vastrecht. Ook zijn de tarieven van de energiebelasting verhoogd.
Bijtelling
Huizen werden weliswaar gemiddeld iets minder duur (-2 procent), maar het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait is sterker verhoogd (+9 procent). Vandaar dat het eigenwoningforfait de gemiddelde eigenaar-bewoner dit jaar 38 euro meer kost. De overdrachtsbelasting is gemiddeld 11 euro lager. Dit komt doordat woningen minder waard zijn geworden.
Rioollasten
De waterschappen vragen 8 euro per huishouden meer dan vorig jaar voor onder meer het zuiveren van afvalwater, het onderhoud van de dijken en het wegpompen van overtollig water. Gemeenten hebben dit jaar gemiddeld 3 euro per huishouden meer nodig voor de riolering en om huisvuil in te zamelen en te verwerken. Alleen de kosten van de riolering nemen toe. Oude buizen moeten worden vervangen, en gemeenten kregen meer taken op het gebied van het waterbeheer. Huisvuil kost de burger minder dan vorig jaar. Veel gemeenten verlagen het tarief omdat ze minder kosten maken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.