Advertentie
financiën / Column

Gehaktballen

De wethouder financiën moet, als het goed is, op elk moment en op elke plaats kunnen uitleggen waaraan hij de gemeentebelastingen uitgeeft.

28 juli 2017

Bij de gehaktballen in de supermarkt. Dat is de beste plaats om de wethouder financiën aan te spreken over de belastingen die je aan de gemeente moet betalen, want dat is de plek waar hij die vraag het minst verwacht. 

Hij moet, als het goed is, op elk moment en op elke plaats kunnen uitleggen waaraan hij de gemeentebelastingen uitgeeft. Zelfs als hij gehaktballen uitzoekt in de supermarkt. Hoe meer belasting de gemeente vraagt, des te meer mensen vragen hem wat hij met dat geld doet. En dat heeft natuurlijk effect.

Die wethouder voelt de weerstand tegen de belastingen toenemen, en zal nog meer zijn best gaan doen om zo doelmatig mogelijk te werken. Zodat hij minder belasting hoeft te vragen. Zodat hij de volgende keer rustig zijn gehaktballen kan uitzoeken. Bovendien wil die wethouder in maart volgend jaar natuurlijk herkozen worden. Hoe meer belastingen hij vraagt, hoe moeilijker dat wordt. Mensen hebben immers snel door dat ze geld kunnen verdienen als ze gaan stemmen, namelijk door te stemmen tegen hoge belastingen. Dat is tenminste de bedoeling.

Al jaren vragen de gemeenten om meer belastingen zelf te mogen innen. Dan zijn ze minder afhankelijk van het Rijk. Eigenlijk is dat raar. Welke politicus vraagt nu om vaker bij de gehaktballen in de supermarkt gestoord te worden met kritische vragen? Maar het plan kan helpen om gemeenten doelmatiger te laten werken en meer mensen naar de stembus te krijgen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. Want als de gemeenten meer belastingen zelf moeten gaan vragen, hebben de mensen meer reden om te gaan stemmen voor de gemeenteraad.

Dat is tenminste de bedoeling. Ik heb het voor de zekerheid even nagerekend. Want dat had nog niemand gedaan. Ik heb de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vergeleken met de tarieven voor de onroerendezaakbelasting in die gemeenten. Wat blijkt? Als de belasting hoger is, blijkt de opkomst bij deze verkiezingen niet hoger, maar lager. Voor de techneuten: de correlatie is min 13 procent. Degenen die dus pleiten voor méér gemeentelijke belastingen om zo de opkomst bij de verkiezingen te vergroten, gebruiken een argument dat niemand ooit had gecontroleerd. Een argument dat niet klopt. Gehaktballen zijn het.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie