Wereld in paniek, rust in gemeentehuizen
De financiële wereld is door de kredietcrisis in paniek, de rijksoverheid draait overuren om te redden wat er te redden valt. In de meeste gemeentehuizen overheerst de rust.
Buiten blaast een fikse storm de ene na de andere bank omver, binnen in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Son en Breugel is het business as usual. Niks extra overleg tussen bestuur en financiële specialisten. ‘Niet nodig’, oordeelt Judith Verschelling, wethouder Financiën. ‘Op onze financiën heeft de crisis vooralsnog geen invloed.’ Het college van de 15.000 inwoners tellende Brabantse gemeente had voor Zwarte Maandag de begroting voor volgend jaar al rond. Al raakt de ene na de andere bank in geldproblemen en stevent het land ogenschijnlijk op een recessie af, reden om de begroting aan te passen ziet de CDA-wethouder niet. ‘Wij hebben een gezonde vermogenspositie, met zo’n 4,5 miljoen euro aan algemene reserves. Bovendien zijn de renteinkomsten zeer voorzichtig geraamd’, zegt ze.
Rust geeft ook dat Son en Breugel de liquide middelen heeft ondergebracht bij de Bank Nederlandse Gemeenten en – marginaal – bij de Rabobank. Beide banken zijn volgens haar ‘safe’, want AAA.’ Dat de resultaten van de BNG wat minder zijn en het dividend naar alle waarschijnlijkheid lager gaat uitpakken dan de jaren ervoor, deert de gemeente evenmin weinig. Het Sonse BNG-aandelenpakket is dusdanig klein, dat eventuele tegenvallers met gemak kunnen worden opgevangen.
Van ander naderend onheil, zoals dalende huizenprijzen en een inzakkende woningmarkt, merkt Verschelling nog niets. Een gepland root woningbouwproject gaat dan ook gewoon door. ‘Van terugtrekkende bewegingen van projectontwikkelaars is geen sprake. Deze week nog hebben we de samenwerkingsoverkomst gesloten’, aldus de wethouder.
Rust heerst ook in Doetinchem. ‘Ja, in de wandelgangen wordt er veel over de financiële crisis gesproken’, zegt woordvoerster Frida Tax. ‘Maar extra overleg is er niet, evenmin als concrete acties’, zegt ze. Tot op heden is ook niet de noodzaak gevoeld extern advies in te winnen. Doetinchem kan ondanks de kredietcrisis zo betrekkelijk ontspannen blijven, omdat de gemeente ‘tegen een stootje kan.’
Volgens Tax zijn er voldoende buffers. Er is een positieve begroting. Bovendien denkt de gemeente met de BNG als huisbankier de geldzaken goed en veilig te hebben geregeld. geregeld. ‘We houden alleen heel sterk in de gaten wat er gebeurt, om op tijd te kunnen anticiperen’, zegt ze. Daarmee doelt de voorlichtster met name op de grondexploitatie. Bij ongunstige rentewijzigingen wil de gemeente bij projecten tijdig ingrijpen door anders te faseren, dat wil zeggen eventueellangzamer te bouwen.
Leenkant
Ook treasurer Remco Zwetheul van Rotterdam maakt zich weinig zorgen, bekeken vanuit treasury-oogpunt. ‘Als je als gemeente geld hebt uitstaan, zijn er risico’s. Zolang er geen overschotten zijn, voorzie ik weinig problemen. Rotterdam zit vooral aan de leenkant. Wij lenen vooral kort geld. En omdat wij in deze roerige tijden als een veilige, kredietwaardige haven gelden, kunnen we er makkelijk aankomen. Allerlei instellingen vluchten met hun geld onze kant op’, aldus Zwetheul. Overheden worden als veilig toevluchtsoord gezien voor belegde middelen.
Toch is zijn afdeling extra alert. ‘We letten niet zozeer op de beurzen als wel op de geldmarkt. Nu kijk je de hele dag door naar wat er gebeurt, voorheen alleen ‘s morgens even. Waar we vooral op letten? Wat de Europese Centrale Bank doet met de rentetarieven en of er genoeg geld in de markt blijft zitten’, aldus Zwetheul. ‘Als je, zoals wij, geld nodig hebt, moet je er wel bij kunnen.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.