Advertentie
financiën / Nieuws

Waterschappen gooien belasting flink omhoog

Veel waterschappen geven in bestuursakkoorden aan de belastingtarieven volgend jaar fors te verhogen.

21 juli 2023
Waterschap ANP
ANP/Hollandse Hoogte/Sander Koning

De waterschapsbelasting gaat in vrijwel heel Nederland flink omhoog. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws. Eerder werd bekend dat waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar onder andere Amsterdam deel van uitmaakt, de tarieven met 35 procent verhoogt. Andere waterschappen kondigen een verhoging van ongeveer 10 procent aan.

Adviseur publieke sector

Andersson Elffers Felix
Adviseur publieke sector

Manager Ruimtelijke Ontwikkeling

Gemeente Wassenaar
Manager Ruimtelijke Ontwikkeling

Amstel, Gooi en Vecht

Onder waterschap AGV vallen ruim 1,4 miljoen mensen. Zij gaan afhankelijk van hun woonsituatie ruim 100 per jaar meer betalen. Het waterschapsbestuur wijst naar klimaatverandering als boosdoener. Er is meer geld nodig om een goede waterkwaliteit te behouden. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren bij uitvoerder Waternet problemen geweest die hebben geleid tot achterstanden bij het innen van belastingen.

Bestuursakkoorden

RTL heeft de nieuwe bestuursakkoorden van alle waterschappen in Nederland naast elkaar gelegd. In november nemen de meeste waterschapsbesturen een definitief besluit over de belastingtarieven. In vrijwel alle bestuursakkoorden staat echter nu al een doorberekening van de inflatie. Verschillende waterschappen gaan daarbovenop nog verdere verhogingen doorvoeren om de begroting rond te krijgen.

10 procent

In waterschap Drents Overijsselse Delta ligt er bijvoorbeeld een begrotingsplan met daarin een gemiddelde tariefstijging van 10 procent. In De Dommel in Brabant, op dit moment een van de goedkoopste waterschappen wat betreft de belastingtarieven, rekenen ze volgend jaar de inflatie door plus een verhoging van 8 procent. Dit jaar steeg de waterschapsbelasting ook al flink, ten opzichte van eerdere jaren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Als er 1 schaap over de dam is dan volgen er meer is de gedachte. Ik denk dat de ACM maar eens moet ingrijpen, want dit lijkt erg veel op misbruik van hun economische machtspositie waar de burger totaal geen grip op heeft. Ik zie in deze link dat de Nederlandse WaterschapsBank voldoende "in kas" heeft... zie:
https://nwbbank.com/over-nwb-bank
Hielco Wiersma
In het algemeen liggen de prijsstijgingen van de Waterschappen al gedurende een groot aantal jaren veel hoger dan de jaarlijkse inflatie. Hoogste tijd dat er eens een bezem door deze weinig efficiënt werkende instellingen gaat. Onderbrengen bij gefuseerde Gemeenten of nieuw te vormen Regio's (met tevens daarin opgenomen de provincies) zou een goede optie zijn.
Advertentie