Waterschappen hoeven Deutsche Bank niet bij te betalen
Brabantse en Gelderse waterschappen die aandeelhouder zijn bij Slibverwerking Noord-Brabant hoeven door een nieuwe afspraak geen bijbetalingen te doen om het derivatencontract met Deutsche Bank te handhaven.
Zes Brabantse en Gelderse waterschappen die aandeelhouder zijn van Slibverwerking Noord-Brabant hoeven niet meer te vrezen financieel nadeel te ondervinden van een derivatencontract tussen SNB en Deutsche Bank.
Oude verslagleggingsregels voortzetten
Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) en Deutsche Bank hebben afgesproken dat zij op basis van de
uitgangspunten van de “oude” verslagleggingsregels het derivatencontract voortzetten. Dit geldt voor de resterende looptijd van de transactie, die eindigt in september 2017. SNB en de aandeelhouders (waterschappen), hoeven nu of in de toekomst geen bijbetalingen te doen om het derivatencontract met Deutsche Bank te handhaven. Dit heeft SNB bekendgemaakt.
Verlies groter dan eigen vermogen
SNB sloot in 2007 het derivatencontract met Deutsche Bank voor een periode van tien jaar voor een bedrag van 270 miljoen euro. Doel van de ruiltransactie was én is om het kredietrisico voor SNB zo gering mogelijk te maken. Door de financiële crisis kregen de derivaten echter een forse negatieve waarde. Volgens de website Follow the Money was het verlies zelfs groter dan het eigen vermogen van SNB en zou bij eenzijdige opzegging van de deal door de Deutsche Bank een faillissement onvermijdelijk zijn. Voor meer informatie over de deals besloot de website zelfs naar de rechter te stappen.
Nieuwe verslagleggingsrichtlijnen
Volgens SNB was de situatie echter een papieren tijger. Door nieuwe verslagleggingsrichtlijnen moest SNB de waarde van de derivaten vanaf 2012 opnemen tegen actuele waarde in haar jaarrekening. Voorheen was het gebruikelijk dit op basis van de aankoopprijs te doen. 'Door deze nieuwe regelgeving is de boekwaarde van de derivaten negatief geworden, waardoor Deutsche Bank de mogelijkheid had om de transactie eenzijdig op te zeggen. De afspraak voorkomt dit.'
Gunstige ontwikkeling derivaten
De waterschappen zeggen zich nooit zorgen te hebben gemaakt over de financiële situatie van SNB. Uit het jaarverslag 2012 van SNB blijkt dat de waardering van de derivaten op basis van actuele waarde eind 2012 nog voor een negatief eigen vermogen zorgde. Door een gunstige ontwikkeling van de derivaten verwacht SNB echter eind 2013 weer een positief eigen vermogen hebben. Directeur Marcel Effert van SNB heeft er vertrouwen dat deze ontwikkeling zich voortzet, zodat SNB en Deutsche Bank de ruiltransactie in september 2017 “met gesloten beurzen” kunnen afronden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.