Advertentie
financiën / Nieuws

Fonds vergoedt schade aan pollers niet meer automatisch

Het Waarborgfonds Motorverkeer gaat gemeenten niet langer automatisch betalen bij schade aan pollers. Eerst moet de gemeente laten zien dat ze alles hebben gedaan om schade te voorkomen.

11 september 2013

Het Waarborgfonds Motorverkeer gaat niet meer automatisch schade aan ’pollers’ – verkeerspaaltjes die uit het wegdek komen – vergoeden aan gemeenten. Voortaan gaat een expert eerst kijken of de gemeente met voldoende heeft gedaan om de schade te voorkomen.

Onoplettendheid

Het komt regelmatig voor dat mensen in een moment van onoplettendheid achter een bus aanrijden een straat in die is afgezet met pollers. Zodra de bus over de in het wegdek verzonken paaltjes is gereden, komen deze weer omhoog. Met als gevolg grote schade aan de auto – en aan de poller. Voor deze schade zijn automobilist en de beheerder van de poller – in de regel de gemeente – verzekerd.
 

Te gemakkelijk
Anders wordt het wanneer de automobilist er vandoor gaat. Dat gebeurt in drie van de tien gevallen. Gemeenten kunnen de schade aan de poller dan vergoed krijgen van het Waarborgfonds Motorverkeer. Bij deze instantie ontstond echter de indruk dat gemeenten daar wel erg gemakkelijk gebruik van maakten. Peter Vreugdenhil, senior medewerker bij de materiële schadeafdeling van het waarborgfonds: ‘Uit een onderzoek dat we recent hebben laten uitvoeren blijkt dat het wel heel erg vaak dezelfde pollers zijn die worden aangereden. In één gemeente was dezelfde poller dertig keer in een jaar tijd de klos. Dan moet je je als gemeente toch af vragen of je wel voldoende aan preventie hebt gedaan. ‘Per keer komt de schadepost al snel uit op 5000 tot 6000 euro. Dan wordt het al gauw goedkoper een fulltime verkeersregelaar neer te zetten dan zo’n paaltje.’
 

Niet meer automatisch
Het Waarborgfonds heeft de gemeenten per brief laten weten met ingang van 1 september dit jaar de schade niet meer automatisch te vergoeden, maar eerst een expert langs te sturen. Die expert neemt niet alleen de schade op, maar kijkt ook of de poller al vaker in aangereden, of er voldoende waarschuwingsbordjes staan en of de gemeente er moeite voor heeft gedaan om de schade op de dader te verhalen.

Geen geld
Vreugdenhil: ‘Het is dus zeker niet zo dat we de schade nu al de eerste keer niet meer vergoeden. Maar als blijkt dat er eerder schade aan de paal is geweest, gaan we wel meer vragen stellen. En afhankelijk van de antwoorden, kan het zo zijn dat we de schade maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet meer vergoeden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie