Oeganda-reis gemeenten roept Kamervragen op
VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé stelt Kamervragen. Arjen Konijnenberg van de VNG geeft alvast de antwoorden.
VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé heeft vragen gesteld over een verkenningsmissie van burgemeester Andries Heidema (CU) van Deventer naar Oeganda, onder auspiciën van de VNG.
Leefomstandigheden kwetsbare kinderen verbeteren
De vragen aan staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking refereren aan een artikel in De Stentor, waarin de reis wordt aangekondigd. De Caluwé wijst erop dat een delegatie van burgemeesters van Deventer, Gemert-Bakel en een wethouder van Goes onder de naam “Connect2Uganda” de leefomstandigheden van kwetsbare kinderen en jongeren in het district Masaka gaan verbeteren.
Artworkshops voor traumaverlichting
De reis van VNG International is op 11 april van start gegaan en zou puur gericht zijn op versterking van het lokaal bestuur door expertise beschikbaar te stellen aan lokale gemeenten in Oeganda. De Caluwé wil weten wat Knapen vindt van het feit dat het hele project Connect2Uganda maar voor een klein deel gaat om steun aan samenwerking met de “local council” en zich verder vooral richt op werkgelegenheid, primair onderwijs, bomen planten en artworkshops voor traumaverlichting.
Wie betaalt daarvoor?
Knapen moet er volgens De Caluwé voor waken dat activiteiten van de VNG en de gemeenten conform afspraken puur gericht zijn op het ondersteunen van landelijk beleid. Ze wil ook weten hoe de reis wordt betaald en wie waarvoor opdraaien. Met andere woorden: betalen de gemeenten zelf voor de ontwikkelingsprojecten en het Rijk voor de versterking van het lokale bestuur?
Verkennen en versterken
Voorlichter Arjen Konijnenberg van de VNG bevestigt dat de missie van start is gegaan en dat deze als doel heeft het lokale bestuur te versterken. ‘De gemeenten gaan verkennen wat ze zouden kunnen doen op dit vlak. Wat is nodig op het gebied van versterking en waar is behoefte aan? Het is een vorm van dienstverlening en empowerment. We geven advies.’ De vragen van De Caluwé zijn hem ter ore gekomen. Twee missies worden gecombineerd is zijn antwoord. ‘VNG International verkent wat er moet gebeuren en Deventer heeft al goede connecties in Oeganda via haar contacten met stichtingen. Als je er toch bent, dan kun je dat tegelijk doen. Het heeft meerwaarde voor beide partijen, want je kunt gebruik maken van bestaande banden.’
Reis- en verblijfkosten
Goes en Gemert-Bakel gingen in 2010 ook al eens naar Oeganda voor projecten op het gebied van afval- en compostverwerking. Daar heeft deze reis niets mee te maken, stelt Konijnenberg. ‘We maken wel gebruik van bestaande particuliere contacten die gemeenten daar al hebben.’ De kosten van de verkenningsreis die door de VNG worden betaald zijn de reis- en verblijfkosten. Volgens Konijnenberg gaan acht personen mee op de reis en betaalt de VNG 11040 euro aan reiskosten. ‘Gewoon economy-class in een KLM-vliegtuig.’ De verblijfkosten zijn voor alle personen voor acht dagen in totaal 4400 euro. ‘Volgens VN-normen krijgt een deelnemer 160 dollar per dag voor de hoofdstad en 50 dollar per dag voor andere steden.’
Reacties: 15
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Daarnaast zijn er onnoemelijk veel voorbeelden op te sommen van uitgaven door de onderscheidene overheden, die volstrekt onzinnig en onnodig zijn. Ook dit reisje - onder auspiciën van de VNG - is daarvan weer een voorbeeld. Alleen een geestige cabaretier zou kunnen bedenken dat enkele bestuurders van Nederlandse gemeenten hun expertise beschikbaar gaan stellen aan lokale gemeenten in Oeganda. Hoezo? De omstandigheden daar zijn dusdanig onvergelijkbaar met de onze, dat ik mij met de beste wil van de wereld niet voor kan stellen welke lessen daar kunnen worden geleerd. En voorop staat dat dergelijke activiteiten thuis horen bij de ontwikkelingssamenwerking die vanuit de rijksoverheid al wordt geboden (waarbij tevens de vraag van de effectiviteit daarvan kan worden gesteld; doch dat terzijde). Dit is dus in elk geval geen taak voor Nederlandse gemeenten.
Het zoveelste voorbeeld van een snoepreisje dus! Flauwekul. Onzin. En bijzonder ergerlijk.
Het moge dan in dit geval om relatief kleine bedragen gaan en de bestuurders gaan dan dit keer kennelijk “gewoon economy-class in een KLM-vliegtuig”, maar toch. Vele kleintjes maken een grote en het gaat om het principe: “cut the crap”, zo schreef ik in mijn blog met de titel: “De grote bezuinigingen waarvoor wij nu worden gesteld zijn gemakkelijk te realiseren. Zelfs belastingverlaging is mogelijk.”
Ik ben benieuwd wat de Kamervragen van Ingrid de Caluwé (VVD) gaan opleveren.
Laten we met z’n allen kritisch zijn en blijven op de besteding van overheidsgelden.
De wereld modialiseert, het westerse kapitalistische model verspreidt zich langzaam maar zeker over de hele wereld. Hier profiteren de derde wereld én de westerse wereld van. De vrije-markteconomie heeft de westerse wereld bedacht en vanwege onze machtspositie heeft deze zich de afgelopen eeuw verspreidt over vrijwel de hele wereld. Ik geloof in de vrije-markt economie, maar dan wel met een eerlijkere inkomensverdeling, dat is voor alle partijen het beste. Oeganda en vele derde wereld landen liggen gewoon achter op deze inkomensverdeling en naast dat het onze verantwoordelijkheid is, is het ook de beste investering op de lange termijn.
Business ontwikkelt zich het beste bij goed en consistent bestuur, daarom is het versterken van de lokale autoriteiten enorm belangrijk. Deze reis zal daar een eerste aanzet toe geven. Moet je daarvoor helemaal naar Oeganda komen? Ja, dat moet. Vanuit Nederland is het onmogelijk de lokale situatie in te schatten en (langdurige) relaties aan te gaan. Degene die zegt dat de lokale situatie zo anders is dat er niets van elkaar geleerd kan worden, nodig ik uit om eens langs te komen. We zijn allemaal mensen van dezelfde planeet en we willen allemaal vooruit komen. Dat wij in Nederland er niets van zouden kunnen leren is ten eerste niet waar en ten tweede een zeer egoistische gedachte. Nederland is een fantastisch land maar het zou goed zijn als iedereen eens wat meer in de wereld zou gaan kijken. Dan zouden we ons realiseren dat bij elke economische kink ons volledig op onszelf richten wel erg beschamend is.
En tsja of de kosten van deze reis nu betaald moeten worden door het ministerie of door de gemeente, ach dat is een kwestie van waar je het neerlegt en lijkt me van ondergeschikt belang, uiteindelijk komt het toch uit dezelfde pot. Natuurlijk moet gewaakt worden voor versnippering, helemaal mee eens.
Ik kan me volledig scharen achter de reactie van Machiel.
Kortom een B hoort zich bezig te houden met de autonome zaken van de Gemeente. Er hoort terzake een Wet te worden aangenomen dat hulp aan het buitenland des ministeries is. Als Iedere Gemeente dit soort dingen gaat doen ( en dat doen ze) zijn we feitelijk aanzienlijk meer belastinggeld kwijt aan ontwkkhulp dan formeel de bedoeling was. Kortom chaos!!
De B kan beter in zijn/haar vrije tijd gaan collecteren voor deze aangelegenheiden. Dat zie ik nog niet direct gebeuren!