Vrees averechts effect extraatje ambtenaren Gelderland
De Gelderse CDA-Statenfractie zet vraagtekens bij het beloningsbeleid van de provincie Gelderland. Dat een kwart van de ambtenaren een incidenteel extraatje kreeg, zou een averechts effect kunnen hebben op de rest van het personeel. Het CDA stelt het college van Gedeputeerde Staten vragen naar aanleiding van een artikel in Binnenlands Bestuur. In dat artikel ‘Gelderland strooit met extraatjes voor ambtenaren’ staat dat 25 procent van de medewerkers van de provincie in 2011 een incidentele beloning kreeg van 3 of 7 procent van de loonsom. Vergeleken met andere provincies is dat aan de hoge kant.
De Gelderse CDA-Statenfractie zet vraagtekens bij het beloningsbeleid van de provincie Gelderland. Dat een kwart van de ambtenaren een incidenteel extraatje kreeg, zou een averechts effect kunnen hebben op de rest van het personeel.
Vrees onvrede onder ambtenaren
Het CDA stelt het college van Gedeputeerde Staten vragen naar aanleiding van een artikel in Binnenlands Bestuur. In dat artikel ‘Gelderland strooit met extraatjes voor ambtenaren’ staat dat 25 procent van de medewerkers van de provincie in 2011 een incidentele beloning kreeg van 3 of 7 procent van de loonsom. Vergeleken met andere provincies is dat aan de hoge kant. Op zich kunnen daar volgens het CDA prima redenen aan ten grondslag liggen, maar gevreesd wordt voor een mogelijk averechtse werking van het P&O beleid: toename van onvrede bij het overige personeel en bijbehorend ziekteverzuim.
Hoog ziekteverzuim onacceptabel
Uit de Personeelsmonitor 2012 van het A&O fonds Provincies blijkt immers dat het ziekteverzuim in Gelderland van 2011 naar 2012 is gestegen tot boven de 5 procent. Daarmee voert de provincie de ranglijst aan. Tegelijkertijd is de verzuimduur gestegen boven de 20 dagen, terwijl het provinciale gemiddelde 14 dagen bedraagt. De CDA-fractie vindt dat ‘onacceptabel.’
Aanpassen naar gangbaar gemiddelde
De christendemocraten willen weten of het dagelijks bestuur van Gelderland van plan is om naar aanleiding van de uitkomsten van de Personeelsmonitor het beloningsbeleid ‘aan te passen naar wat provinciaal gangbaar is.’ In een eerste reactie op het onderzoek van het A&O fonds Provincies zei een woordvoerder van de provincie dat het bovengemiddeld aantal gratificaties aan medewerkers in 2011 geen uitzondering is. ‘Er wordt door de directie bewust op gestuurd deze vaker te verstrekken. ‘Dit omdat het zichtbaarder is en meer impact heeft dan bijvoorbeeld een bonus aan het eind van het jaar. Het voordeel van gratificaties is dat je ze tussentijds kan geven. Daar gaat een positief signaal van uit.’
Instroom jonge medewerkers
De CDA-fractie stelt verder vast dat Gelderland verreweg het kleinste aandeel jonge werknemers – 8 procent is onder de 35 jaar – heeft van alle provincies, terwijl Gelderland in de top 3 staat voor werknemers boven de 50 jaar – rond de 50 procent. De CDA-fractie zegt te begrijpen dat het in deze economische omstandigheden aantrekkelijk is voor medewerkers om in dienst te blijven. Toch hecht de fractie sterk aan de instroom van jonge medewerkers, omdat zij ‘juist voor nieuwe impulsen en dynamiek zorgen.’ Daarom vraagt de fractie het college om een Plan van Aanpak voor de periode 2014-2020.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.