VNG wil een financiële wet voor corporaties
De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.
Woningcorporaties zouden, net als gemeenten en provincies, moeten worden gebonden aan wettelijke voorschriften over de financiële risico’s die zij mogen nemen. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een Fido-wet voor corporaties.
Speculatie
De VNG verwijst naar de Wet financiering decentrale overheden (Fido). Door die wet zijn gemeenten gebonden aan strikte wettelijke voorschriften. Daardoor wordt speculatie en zaken doen met financiële instellingen zonder AAA-rating uitgesloten.
Dupe
Voor woningcorporaties geldt dit niet en daarvan worden gemeenten nu de dupe, aldus de VNG. ‘Rijk en gemeenten vormen de achtervang bij de financiering van sociale woningbouw via een garantie op door de corporaties aan te trekken leningen. Daarmee is het risico van de corporaties ook een risico voor de achtervang.’
Vestia
De affaire Vestia maakt dit pijnlijk duidelijk. Nederlands grootste woningcorporatie is in ernstige liquiditeitsproblemen gekomen door risicovol gebruik van derivaten. Door de grote financiële betrokkenheid via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) lopen gemeenten nu grote financiële risico’s.
Oncomfortabel
Voor de gemeenten Rotterdam en Den Haag, waar Vestia een groot aantal projecten heeft, levert dat op dit moment een oncomfortabele positie op, aldus de VNG. Als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) door de financiële problemen van Vestia en andere corporaties in moeilijkheden komt kan dat voor deze gemeenten financieel slecht uitpakken.
Wettelijk verbod
Tijdens het Tweede Kamerdebat over de problemen bij Vestia vorige week riep minister Spies zelf ook de vraag op of er een wettelijk verbod moet komen op financiële producten die het onmogelijk maken om toezicht uit te oefenen. Ze stelt een ‘Commissie van Wijzen’ in die het toezicht op woningcorporaties tegen het licht gaat houden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel van de VNG meegenomen in de onderzoeksopdracht van deze commissie, meldt de woordvoerder van Spies.
Om dan na een aantal jaren erachter te komen, dat de oplossing niet werkt. Waardoor alles weer opnieuw begint.
De Bestuurders van dit soort toko's laten zich niet sturen. Dat zien wij toch in gemeenteland toch ook, ondanks de wet fido.
Er is een eenvoudige en harde oplossing, maar deze is niet leuk; gewoon failliet laten gaan en niet gaan helpen. Dan worden deze "professionele" bestuurders direct wakker.
En vergeet niet, er zijn al heel veel controlerende instanties in dit land, en toch gaat het keer op keer mis. En wie betaalt de rekening, ja, de burger.