VNG tegen verplicht model en maximumbedrag bouwleges
Lage bouwleges leiden tot hogere OZB en omgekeerd. De OZB en leges zijn communicerende vaten, stelt de VNG.
Gemeenten kiezen
Gemeenten zijn vrij om kosten voor bouwvergunningen geheel of gedeeltelijk door te berekenen en dat moet zo blijven, vindt de VNG. ‘Ziet een gemeente mogelijkheden om de economie te stimuleren dan kiest ze misschien voor lage bouwleges. Verwacht de gemeente daarentegen goede effecten van een lagere OZB dan kiest ze mogelijk juist voor hogere bouwleges’, aldus de vereniging in een reactie op een onderzoek van Eigen Huis.
Hoger
Die presenteerde vrijdag de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de legestarieven. Volgens de vereniging zijn ze opnieuw hoger geworden en lopen de verschillen steeds verder uiteen: van 35 euro in Leiden tot 841 euro in Lopik. Eigen Huis pleit voor een wettelijk maximumtarief voor bouwleges en een verplicht rekenmodel om inzichtelijk te maken welke kosten worden berekend.
Geen cijfers
Ook daar ziet de VNG niets in. Het huidige rekenmodel van de VNG wordt volgens Eigen Huis nauwelijks gebruikt. Zelf heeft de VNG daar geen cijfers over, maar volgens woordvoerster Asha Khoenkhoen kan dat komen doordat gemeenten afgelopen jaar druk waren met de invoering van de Wabo.
Voorschrift
‘Los daarvan, het rekenmodel is niets meer dan een stappenplan om te komen tot een goede onderbouwing van de kosten. Gemeenten moeten ook aan de raad en eventueel de rechter kunnen laten zien welke kosten ze rekenen in de leges, maar dat kan ook met een ander model. Wat Eigen Huis eigenlijk lijkt te willen, is niet zozeer een model, maar een voorschrift, gekoppeld aan een maximumbedrag. En daar zijn we tegen. Gemeenten moeten hun beleidsvrijheid behouden.’
Totaalpakket
Wel is de VNG voorstander van meer transparantie. Daar draagt het onderzoek van Eigen Huis niet erg aan bij, vindt de vereniging. Vergelijken is pas echt goed mogelijk als men het totaalpakket aan lokale heffingen bekijkt, aldus de VNG. ‘Individuele leges onderzoeken geeft een incompleet beeld van de lokale lasten. Het lijkt meer op een onderzoek naar welke supermarkt het duurst is op basis van de prijs van één product.'
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.