Advertentie
financiën / Nieuws

Twentse gemeenten vinden dure vervanger voor Gazprom

Ze hebben weliswaar een vervanger gevonden voor Gazprom, maar elf Twentse gemeenten moeten straks wel vier keer meer betalen aan aardgas.

ANP
02 september 2022
shutterstock-aardgas.jpg
Shutterstock

Elf Twentse gemeenten hebben een vervangende gasleverancier voor Gazprom gevonden en gaan vier keer zoveel betalen als voorheen. Vattenfall levert voortaan het aardgas voor de verwarming van stadhuizen, sporthallen en zwembaden. Wegens sancties moeten gemeenten in Nederland voor 10 oktober hun contract met dat van oorsprong Russische gasbedrijf Gazprom hebben beëindigd.

Projectleider Maatschappelijk vastgoed

Yacht
Projectleider Maatschappelijk vastgoed

Stevige strategisch adviseur met passie voor het Sociaal Domein

Gemeente Gouda
Stevige strategisch adviseur met passie voor het Sociaal Domein

Vier jaar

Met Vattenfall hebben de Twentse gemeenten, zoals Hengelo, Borne en Oldenzaal, een contract voor vier jaar afgesloten. Daar zit een optie bij voor nog eens drie jaar, zegt coördinerend wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser in een toelichting. Naast gemeenten geldt het contract ook voor het gas dat enkele Twentse crematoria en gebouwen van de Veiligheidsregio Twente verbruiken.

Hoge marktprijs

Door de Russische inval in Oekraïne is de marktprijs voor gas tot ongekende hoogtes gestegen, waardoor een nieuw contract afsluiten sowieso een dure aangelegenheid zou worden. 'We hebben eerder al aangeven dat gemeenten er bij budgetten rekening mee moeten houden dat je de post voor energielasten flink moet vergroten', zegt Van Essen. Exacte bedragen wil hij niet noemen.

Compensatie

Twentse gemeenten moeten nog beslissen hoe ze die extra uitgaven gaan dekken, zegt hij. 'Wel is er contact met het rijk geweest waarin we zeiden: denk na over compensatie. Het zou zonde zijn als armere gemeenten hierdoor voorzieningen moeten schrappen.'

Opvallend

Dat de Nederlandse regering vasthoudt aan het verplicht verbreken van contracten met Gazprom als gasleverancier is opvallend. De Nederlandse dochteronderneming van het gasconcern valt namelijk onder het voormalige Gazprom Germania, een grote divisie in Duitsland. Eerder dit jaar nam de Duitse overheid de controle bij dat bedrijf volledig over en doopte het om tot Securing Energy for Europe, kortweg SEFE. Toch is het Nederlandse kabinet er niet zeker van dat het bedrijf alle banden met Rusland heeft verbroken, in tegenstelling tot andere Europese regeringen.

Bijzonder traject

Het is lang niet voor alle gemeenten met een Gazprom-contract gemakkelijk om tijdig een vervangende leverancier van gas te vinden. Den Haag wil een ontheffing vragen omdat geen enkel bedrijf reageerde op een openbare aanbesteding. Significant hogere kosten zijn bij de overstap niet te voorkomen, waarschuwde de gemeente. Op de Twentse aanbesteding voor een nieuwe gasleverancier reageerde ook niemand. 'Daarom zijn wij toen één-op-één gaan onderhandelen met leveranciers. Dat was een bijzonder traject, maar het zijn nu ook ongekende tijden.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronan Drost
Wederom een staaltje domme koppigheid van het kabinet om niet aan te sluiten bij SEFE, terwijl de rest van de EU dat wel doet. Dommigheid waar wij allemaal voor betalen.
Advertentie