Advertentie
financiën / Nieuws

Compensatie voor hogere AWBZ-bijdrage

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid trekt bijna een miljard euro uit ter compensatie van de hogere eigen AWBZ-bijdrage.

11 september 2013

Gemeenten krijgen 706 miljoen euro om maatwerk te kunnen bieden aan chronisch zieken en gehandicapten die thuis wonen. Voor mensen in een instelling wordt 248 miljoen euro gereserveerd om te voorkomen dat zij door de hogere AWBZ-bijdrage te weinig zak- en kleedgeld overhouden.

Kortingen verdwijnen
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat dinsdagavond geschreven aan de Tweede Kamer. Van Rijn wil zo de gevolgen opvangen als volgend jaar de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) wordt afgeschaft en de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo verdwijnt. Mensen met een Wajong-uitkering krijgen door de verzachting straks 1700 euro per jaar bovenop de zak- en kleedgeldnorm. En personen met een AOW-uitkering krijgen jaarlijks 950 euro bovenop die norm, aldus de staatssecretaris.

Doel voorbij
De Wtcg schiet volgens het kabinet zijn doel voorbij, omdat het geld niet bij de juiste mensen terecht komt. Volgens Van Rijn wordt nu niet gekeken of iemand echt meer kosten heeft door zijn ziekte of aandoening en kunnen gemeenten beter in beeld krijgen wat mensen nodig hebben en gerichter maatwerk leveren.

Thuiswonenden niet mee geholpen
De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland is gedeeltelijk tevreden. ,,Voor mensen en instellingen is dit goed nieuws. Die groep wordt hier behoorlijk mee geholpen'', aldus een woordvoerder. ,,Voor thuiswonenden verandert er echter niets. Zij blijven inkomensachteruitgang houden. Gemeenten zitten enorm in geldgebrek en zij mogen zelf weten hoe ze het geld besteden aan voorzieningen binnen het sociale domein.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Het gaat er kennelijk nu vooral om dat clienten minder eigen bijdrage hoeven te betalen. Dat is mooi, want met de gemeenteverkiezingen binnenkort zou je daarover als kabinet toch gedoe met de lagere achterban kunnen krijgen....en je moet als minister die wet er nu doorheen zien te rammen.Maar ik lees niet heel duidelijk dat gemeenten er onder de streep bakken geld bij krijgen. En ook niet hoe zorginstellingen in no time oplossingen moeten verzinnen voor personeel en vastgoed.

Maar ga er vanuit dat als dit soort bedragen kennelijk stiekem waren bedacht als bezuiniging op de kiezer, de werkelijk bedachte bezuiniging op overheden voor die taak maal 3 of 4 zal zijn. Het rijk overschrijdt immers voor zorg steeds de eigen begroting. En in elk geval die 700 mio die in dit artikel wordt genoemd wordt dan geheid ergens anders bij overheden vandaan geplukt. En waarvandaan weet nu niemand...lijkt aldus een politieke fopspeen.
Duinkerke / beleidsmedewerker
Volgens het regeerakkoord gaat het om een bedrag van € 761 miljoen, dus daar is ook al € 55 miljoen "verdwenen".
Advertentie