Advertentie
financiën / Column

Het tweede faillissement

Nederland bleek begin vorig jaar niet in staat om de persoonsgebonden budgetten van zieke mensen op tijd uit te betalen. Die wanprestatie en chaos brachten duizenden zieke mensen en hun helpers in grote financiële problemen. De gemeenten waren toen zo galant om de betalingen voor te schieten, ongeveer 100 miljoen euro. Ze zouden later het geld terugkrijgen, zo beloofde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

01 juli 2016

De eerste keer dat Nederland zijn schulden en rente niet meer afbetaalde, was in 1810. Nederland was een achtergebleven, arm, agrarisch land. Het had veel te veel geld uitgegeven aan de oorlog met Frankrijk. Meer dan 90 procent van de rijksuitgaven was voor rente. Nederland was financieel failliet.

De grootste schuldeisers waren gemeenten, rijke burgers en goede doelen. In die barre tijden kregen zij allemaal maar een derde van hun schulden en rente terug. Veel schuldeisers zijn daardoor ook failliet gegaan. Pas 35 jaar later, in 1845, betaalde Nederland weer alles. Daarna is Nederland 171 jaar lang zijn verplichtingen nagekomen.

De tweede keer dat Nederland zijn schulden niet meer terugbetaalde, was in april 2016. Nederland is inmiddels een welvarend, schat rijk land. Slechts 3 procent van de jaarlijkse rijksuitgaven is voor rente. Iedereen krijgt dus gewoon zijn schulden en rente terugbetaald. Behalve de gemeenten.

Wat is er gebeurd? Het land bleek begin vorig jaar niet in staat om de persoonsgebonden budgetten van zieke mensen op tijd uit te betalen. Die wanprestatie en chaos brachten duizenden zieke mensen en hun helpers in grote financiële problemen. De gemeenten waren toen zo galant om de betalingen voor te schieten, ongeveer 100 miljoen euro. Ze zouden later het geld terugkrijgen, zo beloofde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Maar in april besloot de staatssecretaris opeens dat hij zijn schulden aan de gemeenten niet terugbetaalt. Zijn argument: het is administratief te veel werk om uit te zoeken hoeveel hij nog aan elke gemeente moet terugbetalen. Dat vindt hij voldoende reden om alle terugbetalingen te schrappen.

Van Rijn krijgt daarin steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook de VNG vindt het een goed idee om de gemeenten 100 miljoen euro af te pakken. En er was geen enkele gemeente die er boos tegen protesteerde.

Als Van Rijn het schaamteloos blijft verdommen om zijn schulden aan de gemeenten terug te betalen, dan wordt het tijd om het financieel faillissement van het land aan te vragen. Voor de tweede keer in ruim tweehonderd jaar. En bij deze verklaar ik alvast het land moreel failliet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie