Tweeling
Mijn twee oudste dochters worden morgen 8 jaar. Een tweeling dus. Meestal is het geweldig leuk om een tweelingzus te hebben.
Samen de wereld ontdekken, samen de eerste schooldag, samen op hockey, natuurlijk in hetzelfde team. Altijd een speelkameraadje. Vaak samen ruzie maken.
Ook samen stout zijn, is veel leuker dan alleen, en ze kunnen natuurlijk altijd zeggen dat het hun zus was die vervelend deed. Als vader weet ik vaak niet wie van de twee na een ruzie de grootste schurk was. Dan ontsnappen ze beiden zonder straf. En samen voor straf op de gang moeten staan is nog altijd minder erg dan alleen.
Met 8 jaar worden ze ook wat gehaaider. Elkaar de schuld geven, dat kunnen ze al jaren. Sinds kort proberen ze elkaar straf op te leggen. Dus als ze beiden iets doen wat niet mag, dan probeert de ene straf op te leggen aan de andere, ook als ze van mij helemaal geen straf hebben gekregen.
Als vader probeer ik dat natuurlijk tegen te gaan. Logisch: als je beiden stout bent, maar je krijgt beiden geen straf, dan is het onzin dat de een een straf oplegt aan de ander. Als ik merk dat de een toch straf oplegt aan de ander, dan gaat uiteraard juist die ene op de gang!
Dat doet me aan een andere tweelingrelatie denken, die tussen Rijk en gemeenten. Volgens de huidige regels kan het Rijk de gemeenten en provincies, als die een te groot tekort hebben, alleen een strafkorting opleggen aan het gemeente- en provinciefonds als Nederland een boete krijgt van de Europese Unie vanwege een te groot totaaltekort. Deze regel staat in artikel 7, lid 3, van de Wet financiering decentrale overheden.
Ik kan deze regel begrijpen: de gemeenten en provincies zijn dan medeschuldig aan een Europese boete, en moeten er dus ook aan bijdragen. Als Nederland wel een te groot tekort heeft, maar geen boete krijgt van de Europese Unie, dan kan het Rijk geen strafkorting opleggen aan het gemeente- en provinciefonds.
Maar minister De Jager van Financiën heeft die regel nu verscherpt in zijn startnota, waarin hij de begrotingsspelregels van dit kabinet beschrijft. Als zowel het Rijk als de gemeenten en provincies een te hoog tekort hebben, dan kan het Rijk voortaan de gemeenten en provincies een boete opleggen ook zonder dat de Europese Unie Nederland een boete oplegt.
Dus beide tweelingoverheden zijn stout met een te groot tekort, maar beide krijgen geen straf, en toch legt de ene helft van de tweeling een straf op aan de ander.
Op de gang!
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.