Tweede Kamer akkoord met wetswijziging financiering politiek
De wetswijziging moet de transparantie van politieke partijen vergroten en het risico op buitenlandse beïnvloeding verkleinen.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetswijziging die de transparantie van politieke partijen moet vergroten en het risico op buitenlandse beïnvloeding moet verkleinen. De Wet financiering politieke partijen (Wfpp) is nu naar de Eerste Kamer.
De Wfpp verbiedt giften uit het buitenland aan politieke partijen en neveninstellingen en donateurs mogen cumulatief maximaal 100.000 euro per jaar geven. Vorige week stemde de Tweede Kamer al over een aantal wetswijzigingen en amendementen, nu werd er gestemd over de hele wetswijziging.
‘De transparantie wordt verder vergoot door dat donerende rechtspersonen verplicht worden de achtergrond van de uiteindelijk belanghebbenden te melden’, schrijft de rijksoverheid. De drempel om giften openbaar te maken wordt verlaagd van 4.500 euro naar 1.000 euro per donateur per jaar en er komt een meldplicht voor substantiële giften: vanaf 10.000 euro per donateur per jaar moeten ze binnen drie dagen na ontvangst openbaar worden gemaakt.
Subsidie
Een andere verandering in de financiering van de lokale politiek was dat de Tweede Kamer vorige week besloot dat lokale partijen ook subsidie moeten krijgen, zodat ze wat dat betreft niet achterlopen op lokale afdelingen van landelijke partijen. Die subsidie wordt opgenomen in de nog niet bestaande Wet op de politieke partijen, die waarschijnlijk begin 2023 wordt ingediend.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.