Advertentie
financiën / Nieuws

Ter Horst wil bonnetjes bestuurders op internet

Alle kosten die openbaar bestuurders maken en declareren, moeten op internet komen te staan. Dat stelt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken voor in reactie op een onderzoek van RTL Nieuws naar het declaratiegedrag van alle provinciebestuurders.

15 september 2009
Honderden bonnetjes onterecht
Volgens het programma blijkt daaruit dat er honderden bonnetjes ter waarde van in totaal tienduizenden euro's onterecht zijn ingediend. Ter Horst wil niet oordelen zonder betrokkenen eerst te hebben gesproken. Maar het beeld dat het onderzoek oproept, vindt ze wel verontrustend omdat bij veel zaken vraagtekens zijn te plaatsen.

Vertrouwen openbaar bestuur
'De steeds weer te rugkerende discussie over onkostenvergoedingen en declaraties is funest voor het vertrouwen in het openbaar bestuur', stelt Ter Horst. Openbaarmaking hiervan op internet heeft volgens haar twee effecten: het is transparant en controleerbaar. 'En iedereen die iets declareert, realiseert zich dat dat meteen openbaar wordt en dat hij dat dus moet kunnen verantwoorden. Dit voorstel ga ik met alle betrokkenen bespreken', kondigt de bewindsvrouw aan.

Goede trouw
Bestuurders leven volgens haar terecht in een glazen huis. Het kabinet publiceerde onlangs, na een verzoek daartoe van media, de declaraties van bewindslieden en de uitgaven die zij en topambtenaren met creditcards van hun ministerie hebben gedaan. Ter Horst gaat uit van de goede trouw van de betrokken bestuurders. 'Maar iedereen in een publieke functie moet zich realiseren dat hij zich altijd moet kunnen verantwoorden', stelt ze naar aanleiding van het declaratiegedrag van de provinciebestuurders.

Rolletje drop
RTL Nieuws onderzocht alle declaraties van de twaalf commissarissen van de Koningin en alle gedeputeerden. Bij de onterecht ingediende bonnetjes gaat het vooral om lunches en kleine zakendiners. Er zijn ook bestuurders die een rolletje drop, een fles Beerenburg en verkeersboetes in rekening van de provincie brengen, aldus RTL. Bestuurders krijgen een vaste onkostenvergoeding om dit soort kosten te betalen: een gedeputeerde jaarlijks ruim 7500 euro en een commissaris van de Koningin bijna 20.000 euro.

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Cornelder / strateeg
Heel mooi van mevrouw de minister, voer voor toekomstige media-aandacht.
Maar zijn er niet 'betere' onderwerpen waarop zij haar excellente aandacht kan richten?
Denk het wel.
frans / ambtenaar
Zet eerst maar eens de bonnetjes van 30 jaar immigratie op internet.
Anno Zijlstra / ondernemer /fabrikant
en dan graag met terugwerkende kracht want ze gaan nu natuurlijk allemaal braaf doen.........
Tom / ICT beheerder
Mischien kan men de vaste onkostenvergoeding beter afschaffen - want waarom worden zaken nog gedeclareerd terwijl men een vergoeding hiervoor als standaard ontvangt?
Hans casteleijn / als lezer
Ik zou bijna zeggen: waar een groot land klein in kan zijn ! Declaraties controleren is een taak van accountants. Aanvoelen hoe en wat je declareert is een kwestie van persoonlijke integriteit, die je eventueel collegiaal kunt toetsen. We zijn wel erg diep gezakt in Nederland als we de bonnetjes digitaal gaan voorleggen aan een soort volksgericht. Ik heb andere normen en waarden bij het begrip democratische controle.
Wordt Guusje nu ons Poldertruusje ?

Jan / ambtenaar
Ze krijgen een vette vaste onkostenvergoeding en daarnaast declareren ze alles nog, zelfs dingen waarvoor een normaal mens ook uitgaven moet doen. Let op: de nieuwe trend zal zijn dat de rekening rechtstreeks naar het ministerie, de provincie of de gemeente gaat. Zogenaamd als gemeente-gerelateerde uitgaven. Dan kraait er geen haan meer na.
Paul / projectleider
Volgens mij is een vaste onkostenvergoeding voldoende.
Hoogte kan per functie wat verschillen. Uitgaven kunnen achteraf (steekproefgewijs) getoetst worden door de accountant.

Bij fraude de Rijksrecherche inschakelen en niet één of andere door gemeente betaalt doofpotbureau
J. Pol / gemeentesecretaris
De vooral door ordinaire media als RTL en AD verspreide nieuwe declaratiegriep heeft nu ook de anders zo rustige minister van BiZa bij de keel. Declaraties binnen het openbaar bestuur dienen volgens de afgesproken regels te worden ingediend en in eerste instantie intern en vervolgens formeel door de accountant te worden gecontroleerd . Zo maken ze deel uit van de jaarrekening en die wordt vervolgens gecontroleerd en goedgekeurd door het betrokken democratisch gekozen orgaan: gemeenteraad, provinciale staten of Tweede Kamer. Niks meer en niks minder. Wat de minister nu voorstelt lijkt op een plat volksgericht en raakt de kern van de democratische controle.
Advertentie