Kogel door kerk voor op te heffen kazernes
Door de bezuinigingen bij Defensie moeten zeker drie kazernes hun deuren sluiten. Ook enkele andere panden en terreinen worden afgestoten en sommige instellingen worden verplaatst. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.
De Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne in Den Haag en de Nassau Dietzkazerne in Budel gaan dicht. In Eygelshoven (gemeente Kerkrade) sluit een financieel kantoor, dat wordt verplaatst naar een nog te bepalen locatie in Zuid-Limburg. Verder wordt het landmachtdeel op Kamp Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) geschrapt en worden de resterende defensiegebouwen op de vroegere vliegbasis Twente afgestoten.
Verhuizing KMA
De Koninklijke Militaire School verhuist van Weert naar Ermelo en het Instituut Defensie Leergangen gaat vanuit Den Haag naar de Nederlandse Defensie Academie in Breda. Limburg is tegen het vertrek van de Koninklijke Militaire School (KMS) uit Weert. De provincie liet woensdag weten samen met de gemeente Weert te gaan lobbyen voor het behoud van deze laatste kazerne in Limburg.
De provincie wijst erop dat eerder al de kazernes in Venlo, Roermond en Maastricht zijn gesloten. Het vertrek van de KMS zou alweer een gevoelig verlies van defensiewerkgelegenheid betekenen, aldus de provincie.
1 miljard bezuinigen
Eerder dit jaar bleek al dat Defensie in de komende vier jaar 1 miljard euro moet bezuinigen. Dat gebeurt door te snijden in personeel en materieel. Zo moeten bijna 12.000 van de 69.000 werknemers weg. Ook sommige eenheden zijn stilgezet. Wat de gevolgen zouden zijn voor locaties en panden, was nog niet duidelijk. Hillen zegt dat hij nu voor het overgrote deel van de organisatie duidelijkheid schept over de ,,herbelegging van het vastgoed". De totale opbrengst daarvan is nog niet bekend, omdat de toekomst van enkele locaties nog wordt onderzocht.
Vliegbasis
Zo wordt onder meer gekeken naar vliegbasis Eindhoven en de marinierskazerne in Doorn. Defensie is in gesprek met de provincie Zeeland om onderdelen van het Korps Mariniers daar onder te brengen in een nieuwe kazerne.
Sociaal-economische belangen
De minister heeft bij zijn plannen gekeken naar de spreiding van de krijgsmacht over het land, omdat dat volgens hem het draagvlak voor Defensie kan versterken. Ook heeft hij rekening gehouden met sociaal-economische belangen in de diverse regio's. De Tweede Kamer had hem opgeroepen oog te hebben voor de situatie in gebieden waar het aantal inwoners al tijden afneemt.
Overzicht
Den Haag: de Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne gaan dicht. Het Instituut Defensie Leergangen verhuist naar de Nederlandse Defensie Academie in Breda.
Budel: de Nassau Dietzkazerne gaat dicht, de oefenterreinen bij Budel blijven in gebruik.
Weert: de Koninklijke Militaire School verhuist naar Ermelo.
Eygelshoven (gemeente Kerkrade): het terrein van het financieel dienstencentrum wordt afgestoten, het kantoor wordt verplaatst naar een nog te bepalen locatie in Zuid-Limburg.
Enschede: een door de NAVO gesteund kenniscentrum gericht op civiel-militaire samenwerking, verdwijnt uit Enschede. Het complex waarin dit centrum is gevestigd, en de resterende defensiegebouwen op vliegbasis Twente worden afgestoten.
Uddel: Het landmachtdeel op Kamp Nieuw Milligen wordt geschrapt.
Locaties in onderzoek
Eindhoven: Eindhoven Airport gaat meer betalen voor het gebruik van de militaire vliegbasis. Over de toekomstige eigendomsverhoudingen zijn gesprekken gaande.
Zeeland: Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de onderdelen van het Korps Mariniers (nu in Doorn) in Zeeland onder te brengen.
Amsterdam: toekomst van het Marine Etablissement wordt onderzocht.
Enschede: toekomst van de centrale personeelsadministratie wordt onderzocht.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.