Staatssecretaris Frans Weekers treedt af
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is afgetreden vanwege de niet tijdig uitgekeerde toeslagen via de belastingdienst.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën treedt af. Hij zei woensdagavond in het debat over de problemen met toeslagen dat hij onvoldoende draagvlak voelt in de Tweede Kamer.
Onvoldoende draagvlak
Volgens Weekers had hij onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer om door te gaan. Een deel van de oppositie dreigde woensdagavond met een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris. De motie zou worden ingediend door fractieleider Norbert Klein van 50PLUS, die het debat over de problemen met de betaling van toeslagen had aangevraagd. Of de motie het gehaald zou hebben, is niet duidelijk.
Onder vuur
Weekers lag onder vuur over de problemen rond het uitbetalen van toeslagen bij de Belastingdienst. Vorige week bleek dat tienduizenden mensen hun toeslagen nog niet hebben ontvangen. Weekers suggereerde in de media dat ze daar zelf schuldig aan zijn, omdat ze nog niet hebben voldaan aan informatieverzoeken van de fiscus. Die houden verband met het aangescherpte antifraudebeleid. De Kamer vond dat hij te makkelijk de bal neerlegt bij de burger.
Excuses
Woensdag moest Weekers voor zijn woorden excuses aanbieden. In het weekend - na de gewraakte media-uitlatingen van Weekers - bleek dat problemen bij de Belastingdienst een belangrijke oorzaak zijn van de vertragingen. Weekers zegde woensdag een onderzoek toe naar het functioneren van de dienst.
Bankrekeningnummer
Kern van het verhaal was de al enkele jaren voorgenomen invoering van het gebruik (en controle) van één bankrekeningnummer voor burger en bedrijfsleven om zaken te kunnen doen met de Belastingdienst. Per 1 december was het daadwerkelijk zover. Van 642.000 mensen die sinds 22 oktober hun rekeningnummer hadden gewijzigd of een nieuw nummer hadden opgegeven, kon slechts 70 procent automatisch worden geverifieerd. De rest, 177.000 burgers en ondernemers, moest ontbrekende gegevens opsturen, zoals een bankrekening afschrift waaruit blijkt dat de betreffende rekening op hun naam staat.
Op he bord van de burger
De 120.000 die niet reageerden heeft de Belastingdienst vergeleken met bestaande nummerbestanden, waarna alsnog 109.000 een toekenning kregen. Hun toeslagen zijn onderweg. Maar Weekers legde de bal vooral bij degenen die niet of niet tijdig hebben gereageerd op verzoeken om informatie. De Tweede Kamer vond het onterecht dat de staatssecretaris de schuld van dit debacle op het bordje van de burger legde.
Eigen beslissing
Weekers is volgens ingewijden niet door kabinet of coalitie onder druk gezet om op te stappen. Het is volgens een bron zijn eigen beslissing geweest. Tweede Kamerleden reageren met respect op het aftreden van de staatssecretaris. ,,Respect voor een moedig besluit'', zegt D66-leider Alexander Pechtold. ,,Het lukte hem al tijden niet om de spanningsboog tussen fraudebestrijding en een sociaal toeslagensysteem overeind te houden. De premier is wat te optimistisch geweest toen hij deze staatssecretaris voluit steunde. Ik had liever gehad dat men dit eerder had zien aankomen. Maar ik ben blij dat men het niet aan de oppositie overlaat. Dit is de koninklijke weg: je verdedigt je in de Kamer en je treedt af in de Kamer.''
Snel iemand anders
PvdA-leider Diederik Samsom begrijpt het besluit van Weekers. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet was in de Kamer. ,,Dat kalfde snel af.'' Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. ,,Er zal snel iemand anders worden benoemd.''
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Overigens, Frans Weekers gedroeg zich dermate idioot en wereldvreemd tijdens het debat, dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat dit allemaal geen vooropgezet toneelstukje was. Een in scene gezette aftocht voor een man die keer op keer wegkomt met blunders (mismanagement) waarvoor een ander al tig keer de laan zou zijn uitgestuurd.
Maar: Vertrekt Liliane Ploumen ook nu bekend is geworden dat ze doodleuk miljoenen euro's overmaakt aan gepensioneerde palestijnse ambtenaren in Gaza?
Na een vilein telefoontje van Pechtold aan Zijlstra, heeft Rutte - om de schijn te bewaren - het mes op de keel van Weekers gezet: Ga weg anders laten ook je eigen coalitiegenoten je op je bek gaan. Want we hebben de gedoogpartners nodig. De politiek om de poitiek, niet om het volk. Zo worden wij geregeerd.
Blijft de vraag welke toezegging Rutte aan Weekers is gedaan om zelf op te stappen. Dijksma regelde een mooi baantje bij de Wageningen Universiteit voor de afgetreden Verdaas. Kamp haalde zijn maatje De Krom naar EZ voor een geodbetaalde klus. Oude jongens, krentenbrood, het volk betaalt wel.
Maak je wat dat betreft maar geen zorgen. Binnen niet al te lange tijd zien we Frans Weekers weer gewoon terug in een of ander lucratief baantje. De politiek zorgt altijd goed voor zichzelf.
En die Kamer moet zich diep schamen. Immers, tegen alle waarschuwingen in werden in veel te korte tijd allerhande extra taken naar de belastingdienst toegeschoven. En werd een goed draaiende organisatie dankzij politieke kortzichtigheid gesloopt. Daar had dat debat over moeten gaan: dan zou er wellicht iets zinvols zijn gebeurd.
Wat een artiest om zo'n theater te maken wanneer je zo hooghartig gewoon maling hebt aan alles wat tot je functie behoort en alles volledig onbekwaam uitvoert.
Mooi, dat is één. Nu de rest van het "zootje" nog van het toneel.
De staatssecretaris is politiek verantwoordelijk voor het falen van de BD. Maar kan er verder weinig aan veranderen: Hij is geheel afhankelijk van zijn management. En daar lopen hele grote ego's tussen. Desondanks is het aftreden van Weekers terecht. Zijn communicatie met het parlement liet zeer te wensen over. En van enige verbetering op dit punt was na jaren nog niets te merken.