Advertentie
financiën / Nieuws

Staatssecretaris Frans Weekers treedt af

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is afgetreden vanwege de niet tijdig uitgekeerde toeslagen via de belastingdienst.

30 januari 2014

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën treedt af. Hij zei woensdagavond in het debat over de problemen met toeslagen dat hij onvoldoende draagvlak voelt in de Tweede Kamer.

Onvoldoende draagvlak
Volgens Weekers had hij onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer om door te gaan. Een deel van de oppositie dreigde woensdagavond met een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris.  De motie zou worden ingediend door fractieleider Norbert Klein van 50PLUS, die het debat over de problemen met de betaling van toeslagen had aangevraagd. Of de motie het gehaald zou hebben, is niet duidelijk.

Onder vuur
Weekers lag onder vuur over de problemen rond het uitbetalen van toeslagen bij de Belastingdienst. Vorige week bleek dat tienduizenden mensen hun toeslagen nog niet hebben ontvangen. Weekers suggereerde in de media dat ze daar zelf schuldig aan zijn, omdat ze nog niet hebben voldaan aan informatieverzoeken van de fiscus. Die houden verband met het aangescherpte antifraudebeleid. De Kamer vond dat hij te makkelijk de bal neerlegt bij de burger.

Excuses 

Woensdag moest Weekers voor zijn woorden excuses aanbieden. In het weekend - na de gewraakte media-uitlatingen van Weekers - bleek dat problemen bij de Belastingdienst een belangrijke oorzaak zijn van de vertragingen. Weekers zegde woensdag een onderzoek toe naar het functioneren van de dienst.

Bankrekeningnummer
Kern van het verhaal was de al enkele jaren voorgenomen invoering van het gebruik (en controle) van één bankrekeningnummer voor burger en bedrijfsleven om zaken te kunnen doen met de Belastingdienst. Per 1 december was het daadwerkelijk zover. Van 642.000 mensen die sinds 22 oktober hun rekeningnummer hadden gewijzigd of een nieuw nummer hadden opgegeven, kon slechts 70 procent automatisch worden geverifieerd. De rest, 177.000 burgers en ondernemers, moest ontbrekende gegevens opsturen, zoals een bankrekening afschrift waaruit blijkt dat de betreffende rekening op hun naam staat.

Op he bord van de burger
De 120.000 die niet reageerden heeft de Belastingdienst vergeleken met bestaande nummerbestanden, waarna alsnog 109.000 een toekenning kregen. Hun toeslagen zijn onderweg. Maar Weekers legde de bal vooral bij degenen die niet of niet tijdig hebben gereageerd op verzoeken om informatie. De Tweede Kamer vond het onterecht dat de staatssecretaris de schuld van dit debacle op het bordje van de burger legde.

Eigen beslissing
Weekers is volgens ingewijden niet door kabinet of coalitie onder druk gezet om op te stappen. Het is volgens een bron zijn eigen beslissing geweest. Tweede Kamerleden reageren met respect op het aftreden van de staatssecretaris. ,,Respect voor een moedig besluit'', zegt D66-leider Alexander Pechtold. ,,Het lukte hem al tijden niet om de spanningsboog tussen fraudebestrijding en een sociaal toeslagensysteem overeind te houden. De premier is wat te optimistisch geweest toen hij deze staatssecretaris voluit steunde. Ik had liever gehad dat men dit eerder had zien aankomen. Maar ik ben blij dat men het niet aan de oppositie overlaat. Dit is de koninklijke weg: je verdedigt je in de Kamer en je treedt af in de Kamer.''

Snel iemand anders
PvdA-leider Diederik Samsom begrijpt het besluit van Weekers. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet was in de Kamer. ,,Dat kalfde snel af.'' Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. ,,Er zal snel iemand anders worden benoemd.''

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Belastingdienst krijgt van alles voor de kiezen.IT aanpassingen duren nu eenmaal. Ook andere taken erbij doen is niet zo makkelijk. Bovendien kreeg Weekers ook weinig interne steun.
K. de Beer / organisatie adviseur
Als je leiding geeft aan een organisatie die het presteert om toeslagen uit te betalen aan mensen die er geen recht op hebben (Bulgarenaffaire) en omgekeerd niet uit te betalen aan personen die er juist wel recht op hebben (Toeslagendebacle), dan ga je onderuit. Wat mij opviel is dat het mannetje Weekers gisteravond totaal werd afgeschminkt tot iemand die niets zinnigs meer kon uitbrengen. Dat viel af. Ik vermoed dat hij eigenlijk nooit door heeft gekregen hoe het werkelijk in elkaar zat en alleen maar een dappere VVD-pose heeft aangenomen in de trant van: daar gaan wij eens lekker het bedje opschudden. Feit is dat de BD al lang uitgehold is, mank gaat aan politieke opdrachten die enorm veel tijd kosten (Toeslagenaffaire) en in feite nauwelijks toekomt aan de basistaak namelijk het adequaat en rechtvaardig belasting heffen op een voor de burger gemakkelijke manier. Dit gevaar lopen de andere overheden ook: De gemeenten straks met de transities; waterschappen met de dijkverzwaringen, allerlei ZBO's met ICT opdrachten,
Niels / Ambtenaar
Eens met Jos Praat! En de reactie van Wim zou ik niet zo letterlijk nemen, maar dat er wat broeit ben ik met hem eens...
Henri Okken / Hoogeveense burger.
De gevaren achter de schermen ! Een staatssecretaris die zich laat inpakken is niet bekwaam genoeg voor z'n functie, en een gevaar voor de samenleving. Geen rug graat betekend het zinkende schip verlaten. Langzamerhand word het steeds duidelijker ! De bestuurders kunnen het niet meer bolwerken. De tijd van feest vieren heeft z'n langste tijd gehad. De politiek heeft haar geloofwaardigheid verloren . Het volk zal vanzelf met de puinhopen afwerken ! De burgers hebben er de buik van vol. Fraude corruptie vriendjes politiek, machtsmisbruik ! De toneel spelers bezwijken en zullen jankend het schip verlaten en bezwijken onder hun eigen arrogantie ! Een zwalkend belijd, waar de bevolking niet voor op wil draaien ! Een ander belijd, weg met foute bestuurders. het veld ruimen ! De macht positie uitroeien ! Vriendelijke groet, klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken Alescon gemeente Hoogeveen, Drenthe. H. Okken

















Ian
Het belletje van Mark de lachende Leugenaar kwam nadat Quisling Pechtold een telefoontje had gepleegd naar Halve Zoolstra: "Wij bereiden een motie van wantrouwen voor". Waarschjnlijk na geheim overleg met de PvdAchterbaksen bleek dit de meest logische aanpak voor Alexander de reutelende Rat die een enorme hekel heeft aan achterkamertjespolitiek (behalve als het hem uitkomt).



Overigens, Frans Weekers gedroeg zich dermate idioot en wereldvreemd tijdens het debat, dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat dit allemaal geen vooropgezet toneelstukje was. Een in scene gezette aftocht voor een man die keer op keer wegkomt met blunders (mismanagement) waarvoor een ander al tig keer de laan zou zijn uitgestuurd.



Maar: Vertrekt Liliane Ploumen ook nu bekend is geworden dat ze doodleuk miljoenen euro's overmaakt aan gepensioneerde palestijnse ambtenaren in Gaza?

Jochem
Als het kabinet niet afhankelijk was geweest van de steun van D66, CU en SGP (of moet ik zeggen "gedoogpartners" ) in de Eerste Kamer, dan was Weekers (ondanks aangetoonde onbekwaamheid) gewoon blijven zitten.



Na een vilein telefoontje van Pechtold aan Zijlstra, heeft Rutte - om de schijn te bewaren - het mes op de keel van Weekers gezet: Ga weg anders laten ook je eigen coalitiegenoten je op je bek gaan. Want we hebben de gedoogpartners nodig. De politiek om de poitiek, niet om het volk. Zo worden wij geregeerd.



Blijft de vraag welke toezegging Rutte aan Weekers is gedaan om zelf op te stappen. Dijksma regelde een mooi baantje bij de Wageningen Universiteit voor de afgetreden Verdaas. Kamp haalde zijn maatje De Krom naar EZ voor een geodbetaalde klus. Oude jongens, krentenbrood, het volk betaalt wel.

Fritz
Beste Jochem,

Maak je wat dat betreft maar geen zorgen. Binnen niet al te lange tijd zien we Frans Weekers weer gewoon terug in een of ander lucratief baantje. De politiek zorgt altijd goed voor zichzelf.
D. van Arum / hoofd financien
Misschien is het verstandig dat een ieder die Weekers hebben gesteund met zijn onzinnig beleid ook aftreden ?
Jos Praat / beleidsadviseur
Ben geen fan van Weekers maar wat was dat weer een onthutsende vertoning gisteren. Wat een haaienbak is dat toch, die Kamer. De oppositie ruikt bloed en na een onzinnig debat van een uur of zeven treedt Weekers af. En zijn de problemen met de belastingdienst daarmee opgelost? Natuurlijk niet. En gaat een ander het oplossen? Natuurlijk niet. Bestuurders zijn immers afhankelijk van een ondersteunend apparaat. En wanneer dat niet functioneert, is hij of zij het bokkie. Het wordt hoog tijd om die politieke verantwoordelijkheid voor het functioneren van een instantie los te koppelen van de beleidsfunctie.

En die Kamer moet zich diep schamen. Immers, tegen alle waarschuwingen in werden in veel te korte tijd allerhande extra taken naar de belastingdienst toegeschoven. En werd een goed draaiende organisatie dankzij politieke kortzichtigheid gesloopt. Daar had dat debat over moeten gaan: dan zou er wellicht iets zinvols zijn gebeurd.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Toen een aantal jaren geleden ook Balkenende het niet meer zag zitten en we opgezadeld werden met voornamelijk incompetente, wereldvreemde bestuurders wist ik al dat ons landje onbestuurbaar werd. Ik geef Nederland nog 3-4 jaar voordat er ook hier gewelddadige rellen gaan uitbreken
Nico Vlasveld / programmaleider
Wat een treurige reactie van Weekers steeds door zich te verschuilen achter zijn ambtenaren die hem overigens diverse keren hebben geïnformeerd of moeten we hiervoor het management aankijken?
Henk Bongers / burger
Wat een gespeelde arrogante tragedie. Weekers krijgt veel te veel aandacht.

Wat een artiest om zo'n theater te maken wanneer je zo hooghartig gewoon maling hebt aan alles wat tot je functie behoort en alles volledig onbekwaam uitvoert.



Mooi, dat is één. Nu de rest van het "zootje" nog van het toneel.
Karl
In een paar jaar tijd is de Belastingdienst verworden van een goed draaiende machine tot een krakende wagen die hortend en stotend vooruitkomt. Het omslagpunt is het moment dat de BD naast belasting innen ook werd opgezadeld met het uitdelen van toeslagen. Daarbij mag de dienst zichzelf in de spiegel kijken. Want zij pretendeerde die nieuwe taak er gemakkelijk even bij te kunnen doen.



De staatssecretaris is politiek verantwoordelijk voor het falen van de BD. Maar kan er verder weinig aan veranderen: Hij is geheel afhankelijk van zijn management. En daar lopen hele grote ego's tussen. Desondanks is het aftreden van Weekers terecht. Zijn communicatie met het parlement liet zeer te wensen over. En van enige verbetering op dit punt was na jaren nog niets te merken.
Advertentie