Nieuw btw-regime maakt sporten fors duurder
Sporters worden de dupe van het nieuwe btw-regime. Tarieven gaan onherroepelijk omhoog, waardoor meer mensen zullen afhaken.Dat stellen de Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties (VERMO), Werkgeversvereniging WIZZ, NOC*NSF en overige sportbedrijven in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Sporters worden de dupe van het nieuwe btw-regime. Tarieven gaan onherroepelijk omhoog, waardoor meer mensen zullen afhaken.
Het kabinet beloofde sporten toegankelijker te maken voor alle Nederlanders, maar komt die belofte niet na. Dat stellen de Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSBN), Verzelfstandigde Maatschappelijke Organisaties (VERMO), Werkgeversvereniging WIZZ, NOC*NSF en overige sportbedrijven in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Kostenpost
Sporters zijn volgens de sportkoepels de dupe van het nieuwe btw-regime dat 1 januari 2019 zou moeten ingaan. Sportbedrijven worden dan vrijgesteld van btw. ‘Dat klinkt gunstig, maar is het niet. De sportbedrijven moeten de btw die aan hen in rekening wordt gebracht blijven betalen, maar kunnen deze niet langer verrekenen. De btw wordt dus een kostenpost. De miljoenen die dit extra gaat kosten, worden uiteindelijk door de sporters betaald’, aldus de brandbrief.
Renovaties op de tocht
De in het Sportakkoord gemaakte afspraak met het kabinet dat sporten toegankelijker wordt voor alle Nederlanders, wordt volgens de sportbedrijven met de nieuwe btw-regeling tenietgedaan. Sportbedrijven zeggen niet anders te kunnen dan de hogere kosten doorberekenen aan de sportverenigingen en andere gebruikers. ‘Sporten wordt per 1 januari voor veel mensen onbetaalbaar, waardoor meer mensen zullen afhaken. Ook kwetsbare groepen zullen vaker uitvallen’, stellen ze in de brief.
Verder waarschuwen ze ervoor dat renovaties, innovaties, vervanging van sportmateriaal en de bouw van nieuwe sportaccommodaties als gevolg van de maatregel op de tocht te staan.
Amateursport
De btw-vrijstelling is bedoeld om ongewenste constructies tegen te gaan bij het verrekenen van btw. De btw-vrijstelling lijkt echter verder te gaan dan noodzakelijk. Om compensatie te bieden is er voor gemeenten een nieuwe subsidie Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK) die via het ministerie van VWS loopt. Er is ook een subsidieregeling voor de amateursport. In uitzonderlijke gevallen kan de Belastingdienst, na toetsing, organisaties alsnog toestemming geven tot btw-heffing.
Subsidiepot
Marjon van Vilsteren, directeur bij NV SRO en woordvoerder namens de sportbedrijven: ‘De nieuwe btw- en subsidieregels maken alles nodeloos ingewikkeld. De subsidiepot is niet groot genoeg om daadwerkelijk compensatie te bieden. Sportbedrijven weten niet waar ze aan toe zijn en verkeren in grote (financiële) onzekerheid. En de belastingdienst kan nog geen duidelijkheid verschaffen omdat de wet nog niet is ingegaan. Zo moeten sportbedrijven nu keuzes maken terwijl zij daarvan de impact niet kunnen overzien.’
Ze roept volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer op de btw-maatregel voor sportbedrijven niet door te voeren of in ieder geval uit te stellen zodat de maatregel kan worden verbeterd.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Beste Wiet, ik wil u niet voor de schenen schoppen maar met deze 2 reacties maakt u uitermate duidelijk dat u zich beter met marketingcommunicatie kunt bezig houden.