Shell en PGGM willen bod doen op Eneco
Olie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen gezamenlijk een bod doen op energiebedrijf Eneco. Eneco is nu nog in handen van gemeenten en provincies.
Olie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen gezamenlijk een bod doen op energiebedrijf Eneco. Eneco is nu nog in handen van gemeenten en provincies.
Duurzaam
De twee energiereuzen willen het groene karakter van Eneco behouden,.Dat hebben ze bekendgemaakt in een open brief, hoewel het verkoopproces officieel nog niet is begonnen. Shell en PGGM willen graag in gesprek met directie en aandeelhouders van Eneco om hun plannen nader toe te lichten. Shell investeert steeds meer in schone energie. PGGM wil ook steeds meer duurzame beleggingen. Ze zien Eneco als 'een sterke aanjager van de Nederlandse energietransitie'', maar denken ook dat het energiebedrijf uit Rotterdam kan groeien in de andere markten waar ze actief zijn. Shell en PGGM willen Eneco daarom zelfstandig houden. Wel moet het energiebedrijf kunnen profiteren van de kennis en financiële slagkracht van de samenwerkingspartners.
Veiling
De 53 gemeenten die eigenaar zijn van Eneco besloten vorig jaar dat ze van hun aandelen af wilden. Vorige maand werd besloten dat Eneco via een gecontroleerde veiling in de verkoop gaat. Dat proces gaat komend voorjaar van start. De waarde van Eneco werd eerder op 3 à 4 miljard euro geschat. Het afgelopen jaar was de verkoop van Eneco een twistpunt binnen het bedrijf. Ondernemingsraad, raad van commissarissen en toezichthouders stonden lijnrecht tegenover elkaar. Dit leidde in september tot het voregtijdige vertrek van topman Jeroen de Haas. Bij Eneco en dochterbedrijven als Quby, dat de slimme thermostaat Toon maakt, werken ongeveer 3500 mensen. Het energiebedrijf is behalve in Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar bedroeg de omzet ruim 3,3 miljard euro. (ANP/Red.)
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik verwacht juist dat PGGM investeert in de groeikansen van de toekomt en een beetje tijdig zodat er nog wat remdement te behalen valt. Slim omdat te doen met iemand die ook iets weet van energiemarkten, maar toch ook relatief nieuw is in elektriciteit/duurzame energie
Er zal dus wel weer een extra heffing voor de burgers komen.
Nu leven al 400.000 kinderen in armoede, zitten 1,2 miljoen huishoudens in de schuldsanering en kunnen 140.000 mensen alleen via de Voedselbank nog aan eten komen.
uhm daarvan ligt een gedeelte van de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf en bij de politiek (wat is armoede, welke mensen helpen we wél).
Wat Shell of PGGM daar mee van doen heeft?
Het wegvallen van inkomsten zal rijk compenseren met extra heffing dan wel verhoging belastingen.
Het zal u toch niet ontgaan zijn dat dit kabinet op alle mogelijke manieren de multinationals en de grootindustrie loopt te bevoordelen. De burgers zijn daarvan de klos.