Gemeentelijke woonlasten: +4,8 procent in 2023
Het gemiddelde huishouden in Nederland betaalt dit jaar 25,24 euro meer aan onroerendezaakbelasting dan in 2022.
Voor huiseigenaren stijgen de gemeentelijke woonlasten dit jaar met 4,8 procent, voor huurders met 3,2 procent. Alle decentrale lasten bij elkaar opgeteld – dus ook die van de provincie en de waterschappen – betalen eigenaar bewoners in Tilburg met 1.203 euro het minst. In Bloemendaal zijn de totale woonlasten dan het hoogst: 2.567 euro.
COELO-Atlas
Gemiddeld betalen Nederlandse huishoudens met een eigen koopwoning 1.562 euro – 5,4 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2023 van onderzoeksinstituut COELO.
Ozb
De waarde van een gemiddelde woning steeg in deze periode maar liefst 17,1 procent. Maar dat betekent niet dat huishoudens ook 17,1 procent meer kwijt zijn aan de ozb. Gemeenten verlagen namelijk dit jaar het tarief voor woningen met gemiddeld 9,5 procent. De ontwikkeling van de ozb-opbrengst staat goeddeels los van de prijsontwikkeling van onroerende zaken. Gecorrigeerd voor de waardeontwikkeling ligt het gemiddelde ozb-tarief voor woningen 6,0 procent hoger dan vorig jaar. Het gemiddelde huishouden betaalt daardoor dit jaar 25,24 euro meer aan ozb. Het tarief voor eigenaren en dat voor gebruikers van niet-woningen stijgt met respectievelijk 7,3 en 6,6 procent.
Noord-Holland
Dit jaar daalt het ozb-tarief voor woningen – na correctie voor de waardeontwikkeling – in 38 gemeenten. De grootste dalingen vinden plaats in Achtkarspelen (11,0 procent). De gemeente Noordwijk staat op de tweede plek (daling van 6,3 procent). De grootste tariefverhoging vindt plaats in Medemblik (51 procent). Buurgemeente Koggenland verhoogt het ozb-tarief met 36 procent.
Afval en riool
De gemiddelde afvalstoffenheffing voor huishoudens stijgt dit jaar met 3,8 procent ofwel 12,18 euro. De gemiddelde rioolheffing voor huishoudens stijgt dit jaar met 3,6 procent (7,35 euro). Een bedrijf betaalt bij een waterverbruik van 100 kubieke meter water gemiddeld 212 euro aan rioolheffing; bij een waterverbruik van 500 kubieke meter is dit 382 euro. Bij bedrijven loopt de stijging uiteen van circa 4,2 procent voor bedrijven die 100 kubieke meter water gebruiken tot 6,4 procent voor bedrijven die 500 kubieke meter water gebruiken.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 7 van deze week.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.