Rijke provincies krijgen minder geld
Vermogende provincies krijgen met ingang van 2012 minder geld van het Rijk dan armere provincies. Een soortgelijke vermogenstoets voor gemeenten dreigt.
Bij de verdeling van het Provinciefonds wordt voortaan rekening gehouden met de opbrengsten van de verkopen van de energiebedrijven. Die revenuen worden in de berekening van de algemene uitkering meegenomen. De ministerraad is hiermee akkoord gegaan. De fondsbeheerders - de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken - werken aan een verdeelmodel. Dat model zal recht doen aan de uitgangspunten van de Financiële Verhoudingswet, namelijk dat overheden in gelijke omstandigheden een gelijke financiële uitgangspositie hebben. In het nieuwe verdeelmodel wordt een maatstaf voor vermogen opgenomen.
De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) adviseerde eerder om bij de herziening van het verdeelmodel tot vermogensverevening over te gaan. De regie voor de herziening van het verdeelmodel ligt bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. De verwachting is dat er volgend voorjaar een nieuwe verdeelsleutel is, waarop de verdeling van het Provinciefonds voor 2012 kan worden gebaseerd.
Al eerder was het bedrag afgesproken dat provincies vanaf 2011 structureel minder krijgen: 300 miljoen euro. In de korting voor 2011 is voorzien in een ‘redelijke compensatie’ voor de provincie Flevoland. Als jongste provincie heeft Flevoland geen vermogen kunnen opbouwen in aandelen van energiebedrijven. Binnenlandse Zaken meldt expliciet dat waar het gaat om het creëren van een gelijke financiële uitgangspositie voor overheden, het ‘in dit geval’ provincies betreft. De Rfv, de belangrijkste adviesraad van het ministerie, stelde eind vorig jaar echter al voor ook een vermogensrendementsmaatstaf in te voeren voor het Gemeentefonds. Tussen gemeenten bestaan immers grote verschillen in inkomsten uit vermogen, die niet zijn terug te voeren op het eigen beleid.
Vierde post
In de heroverwegingswerkgroep Openbaar Bestuur, één van de 19 ambtelijke commissies die begin deze maand met bezuinigingsvoorstellen kwam, wordt in aansluiting op dat Rfv-advies geopperd de verdeling van het Gemeentefonds op een soortgelijke manier te herijken als de verdeling van het Provinciefonds. Op basis van niet nader onderbouwde berekeningen zou het Gemeentefonds met 1,7 miljard euro kunnen worden gekort.
Financieel specialisten waarschuwen gemeenten op basis van deze signalen serieus rekening te houden met een aanzienlijke volumekorting op het Gemeentefonds vanaf 2012. ‘Het Gemeentefonds is qua omvang immers de vierde post op de rijksbegroting’, legt Dirk Jans van Haute Equipe uit. ‘En de nood is hoog, dus een greep in de kas is gauw gedaan door het nieuwe kabinet. De motivering van te veel eigen middelen is, conform het Provinciefonds, al een beproefde methode die nog wetenschappelijk onderbouwd is ook. Het bedrag wordt inzet van politieke discussie, maar 800 miljoen euro tot en met 2015 gaat er wel in ofwel jaarlijks oplopend 200 miljoen euro.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.