Advertentie
financiën / Nieuws

Regio Leiden lobbyt voor behoud ruimtevaart

Door de nieuwe bezuinigingen op onder andere de ESA-contributie dreigt Nederland het Europese Ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk te verliezen.

20 juni 2012

Door een bezuiniging op de ESA-contributie dreigt Nederland het Europese Ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk te verliezen. Dat gaat ten koste van 2700 topbanen. Volgens de regio Leiden heeft het kabinet de consequenties van die bezuiniging niet overzien.

Weeffout

Burgemeester Henri Lenferink van de gemeente Leiden bood dinsdag namens de Nederlandse Ruimtevaartindustrie (SpaceNed), Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft, gemeenten Leiden, Noordwijk en Delft, de regio Holland Rijnland en de provincie Zuid Holland een petitie aan de Tweede Kamer aan, met de oproep de zogenaamde ‘weeffout’ in ruimtevaartfinanciering te repareren.

33 miljoen

Per 2015 bezuinigt Nederland jaarlijks circa 33 miljoen euro op de contributie aan het European Space Agency (ESA). Dat staat in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet. Binnen het ministerie van EL&I is deze contributie geboekt binnen de categorie ‘Subsidies’. De ESA-bijdrage is echter geen subsidie, maar een contributie aan een internationale krachtenbundeling die bouwt aan een gezamenlijke ruimtevaartinfrastructuur.

2700 topbanen

Zonder die contributie aan de ESA dreigt Nederland het Europese Ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk te verliezen en daarmee 2700 topbanen, stellen de ondertekenaars van de petitie. ‘Dit risico is ontstaan door een onzorgvuldig gekozen bezuiniging, die voorbij lijkt te gaan aan de opbrengsten van de sector.’

Wetenschappelijke en industriële leegloop

Ook het door minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zelf ingestelde ‘Topteam High Tech Systems and Materials’ waarschuwt onomwonden voor wetenschappelijke en industriële leegloop als de contributiekorting wordt doorgezet, aldus de ondertekenaars

Estec in top-3

Estec, de grootste internationale organisatie in Nederland, zit met Philips en ASML in de top-3 van Nederlandse Research &Development-centers, nog boven dat van Shell en DSM. Volgens woordvoerster Hennie Castelein van de Leidse burgemeester Lenferink heeft het kabinet een keuze gemaakt zonder de consequenties goed te overzien.

Verhagen moet geld zoeken

‘Dit najaar spreekt minister Verhagen met zijn collega’s op de ESA-ministersconferentie. Hij kan nu nog op zoek gaan naar 33 miljoen euro, om die bezuiniging ongedaan te maken. Daarom heeft Lenferink namens de regio deze petitie nu aangeboden aan de Tweede Kamer, in de hoop dat die nog voor de zomer hierover debatteert en Verhagen opdracht geeft dat geld te zoeken.’

Breed besef in Tweede Kamer

Volgens Lenferink was er bij de aanbieding van de petitie herkenning en erkenning bij de Tweede Kamer voor de effecten die verlaging van de contributie straks heeft. 'Het is natuurlijk lastig in tijden van bezuinigingen om te komen met een verzoek om een oplossing voor een financieel probleem. Gelukkig zag ik wel een breed besef dat dit niet goed voor Nederland en de ruimtevaartsector in Nederland is. Door deze bezuiniging ontstaat er een aantoonbaar negatief financieel effect. We hebben de Kamer gevraagd er bij de minister op aan te dringen dat er nog voor het reces een beleidsbrief ligt.'

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Luidt het aloude spreekwoord niet "de cost gaet voor de baet uyt"?
Kaas !
Gelukkig hebben we China nog, daar gelooft men tenminste in wetenschap en vooruitgang.

Kan Nederland fijn terug naar de middeleeuwen.
Janssen / Boekhouder
Veel zware technische ontwikkelingen die een extreem hoog investeringsnivo hebben, is vaak de overheid die voor de opbouw van een nieuwe sector zorgt. Het daarbij wel de bedoeling dat deze sector op zijn eigen benen gaat staan.

En dit is nu het geval. In nederland zijn er al een aantal ondernemers die in de ruimtevaart brood zien. Dit betekent dat de overheid zich terug moet gaan trekken, of in ieder geval de markt gerelateerde activiteiten moet laten vallen. Dit om de ondernemers een kans te geven in deze markt.

Voor de mensen die vinden dat de overheid kennis moet stimuleren, moet je wel bedenken dat de overheid hier niet geschikt voor is.

Subsidies, bijdragen, wetgeving, beleid etc kost geld, of t wel belastingen die de burgers moeten ophoesten.

Het blijft mij verbazen hoe graag burgers die warme jas, genoemd overheid, willen behouden. Die warme jas kost steeds meer geld.
True
Christen links Nederigland geeft liever miljarden aan dictatorhulp, voor een comfortabel plekje in de hel.
Fred Kamphues
Het gaat hier niet om subsidies, maar om investeringen in onze infrastructuur. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je Tom Tom stopt met werken, er geen betrouwbaar weerbericht meer is, telefoons en TV's niet meer werken? En wat was er gebeurd met onze Ozonlaag als die de afgelopen decennia niet was gemonitored met aardobservatie satellieten? Waarschijnlijk konden we dan niet meer buiten lopen zonder speciale beschermpakken. Oh ja, die Ozon instrumenten worden toevallig in Nederland gebouwd. Die zijn zo goed, dat zelf NASA er mee vliegt. Maxime Verhagen heeft zich zeer slecht laten adviseren. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, hoop ik.
Advertentie