Twintig miljoen wachtgeld voor lokale bestuurders
Oud-bestuurders van de twaalf provincies en 26 grote(re) gemeenten hebben van 2006 tot en met 2009 minimaal 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het weekblad Elsevier, dat de resultaten deze week publiceert.
Lijst
Uit het onderzoek van Elsevier blijkt dat de overheden van 2006 tot en met 2009 aan 161 ex-wethouders en ex-gedeputeerden 20.081.465 euro aan wachtgeld uitkeerden. Oud-PvdA-bestuurders voeren de lijst in aantal aan, gevolgd door VVD-bestuurders en CDA-bestuurders.
Overbrugging
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen zegt in het weekblad dat de wachtgeldregeling 'uit de rails is gelopen'. Hij vindt dat de wachtgeldregeling is bedoeld als overbrugging voor oud-politici naar ander werk. In de praktijk – zo blijkt ook uit de lijst – wordt de wachtgeldregeling door ex-politici als een inkomensgarantie gebruikt. Sommigen zitten jarenlang op wachtgeld en incasseren honderdduizenden euro's. Vier jaar wethouder zijn en in totaal acht jaar inkomen hebben, is een vrij gebruikelijke praktijk.
Weggestemd
Ook valt op dat een groot deel van de oud-politici op wachtgeld zelf is opgestapt onder informele politieke druk. In slechts één van de 161 gevallen werd een bestuurder daadwerkelijk weggestemd door de gemeenteraad.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
aan dat er gebruik gemaakt kan worden van het wachtgeld. Daarin zijn nogal wat voordelen weggesneden. Het is dus helemaal niet meer mogelijk om na 4 jaar wethouderschap 8 jaar wachtgeld te krijgen! En dus ook geen dagelijkse praktijk.
Het is goed om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Maar doe het dan met juiste informatie, zonder die denigrerende toon die ook weer respectloos roepen oproept en vraag es wat rond naar inspirerende nieuwe mogelijkheden om het bestuurlijke werk én aantrekkelijk én 'rechtvaardig' wb arbeidsvoorwaarden aan te passen. Want als wethouder heb je gewoon verder géén 'rechten': géén vakantiedagen, altijd beschikbaar zijn, géén arbeidsovereenkomst en dus ook geen vaste baan (hetgeen bijvoorbeeld erg lastig is bij de aanvraag voor een hypotheek).
Als Nederland nog geode bestuurders wil werven, zal die 'zakkenvullers-toon' moeten verdwijnen. Het is 2011, de regententijd is al een tijdje voorbij!
We hebben 418 gemeentes en het verhaal gaat over 26 gemeentes. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel wachtgeld er daadwerkelijk uitbetaald wordt elk jaar. Het zou elk jaar gewoon in de troonrede genoemd moeten worden zodat iedereen het er weet van heeft. We gaan toch voor transperantie en openheid, kom dan maar op met de euro's. Heb maar even wat extra tandkleef pasta gekocht want mijn gebit dreigt er elke keer uit te vallen van het gemak hoe de overheid over mijn belastingcenten beschikt
- wekenlijkse inlevering van een inkomensbriefje, zo niet, dan subiet de uitkering stoppen
- sollicitatieplicht, of daaraan voldaan moet worden aangetoond
- verrekening met uit arbeid verkregen inkomsten, jaarlijkse controle middels opgave inkomen door de belastingdienst
- elke acht maanden een gesprek met een BMW'er
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/850791/Wachtgeldregeling-PS-ongewijzigd.htm