Advertentie
financiën / Nieuws

Twintig miljoen wachtgeld voor lokale bestuurders

Oud-bestuurders van de twaalf provincies en 26 grote(re) gemeenten hebben van 2006 tot en met 2009 minimaal 20 miljoen euro aan wachtgeld ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het weekblad Elsevier, dat de resultaten deze week publiceert.

26 januari 2011

Lijst
Uit het onderzoek van Elsevier blijkt dat de overheden van 2006 tot en met 2009 aan 161 ex-wethouders en ex-gedeputeerden 20.081.465 euro aan wachtgeld uitkeerden. Oud-PvdA-bestuurders voeren de lijst in aantal aan, gevolgd door VVD-bestuurders en CDA-bestuurders.

Overbrugging
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen zegt in het weekblad dat de wachtgeldregeling 'uit de rails is gelopen'. Hij vindt dat de wachtgeldregeling is bedoeld als overbrugging voor oud-politici naar ander werk. In de praktijk – zo blijkt ook uit de lijst – wordt de wachtgeldregeling door ex-politici als een inkomensgarantie gebruikt. Sommigen zitten jarenlang op wachtgeld en incasseren honderdduizenden euro's. Vier jaar wethouder zijn en in totaal acht jaar inkomen hebben, is een vrij gebruikelijke praktijk.

Weggestemd
Ook valt op dat een groot deel van de oud-politici op wachtgeld zelf is opgestapt onder informele politieke druk. In slechts één van de 161 gevallen werd een bestuurder daadwerkelijk weggestemd door de gemeenteraad.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Willem. Is dat niet die Verkerk die, namens het VNG, ambtenaren op een houtje wil laten bijten, maar ondertussen zelf zijn zakken zit te vullen?
i.m.verdoner / ex-wethouder
Het staat er weer lekker ongenuanceerd. Op die manier is het heel gemakkelijk scoren op een onderwerp waar heel veel haken en ogen aan zitten. De regeling is pas aangepast en geeft een maximale tijd
aan dat er gebruik gemaakt kan worden van het wachtgeld. Daarin zijn nogal wat voordelen weggesneden. Het is dus helemaal niet meer mogelijk om na 4 jaar wethouderschap 8 jaar wachtgeld te krijgen! En dus ook geen dagelijkse praktijk.
Het is goed om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Maar doe het dan met juiste informatie, zonder die denigrerende toon die ook weer respectloos roepen oproept en vraag es wat rond naar inspirerende nieuwe mogelijkheden om het bestuurlijke werk én aantrekkelijk én 'rechtvaardig' wb arbeidsvoorwaarden aan te passen. Want als wethouder heb je gewoon verder géén 'rechten': géén vakantiedagen, altijd beschikbaar zijn, géén arbeidsovereenkomst en dus ook geen vaste baan (hetgeen bijvoorbeeld erg lastig is bij de aanvraag voor een hypotheek).
Als Nederland nog geode bestuurders wil werven, zal die 'zakkenvullers-toon' moeten verdwijnen. Het is 2011, de regententijd is al een tijdje voorbij!
Hidde / Burger van Nederland
De tijd dat iedereen een vaste baan had tot zijn pensioen is allang voorbij. Heb je een vaste baan is het geen garantie dat je deze blijft houden. Vakanties kan je als uitzendkracht ook niet plannen, wil je weg heb je niet genoeg dagen, kan je weg krijg je net een andere baan. Zo ben ik al drie jaar niet op vakantie geweest, kreeg het wel uitbetaald. Wat een gezeur over de wethouders, zelf ben ik van mening dat je gewoon moet solliciteren, in de arbeidspool moet komen en dat je elke maand dat je in de wachtgeld zit moet aantonen wat je met je "vrije tijd" heb gedaan. Niet gesolliciteerd, dan wordt je gekort je wachtgeld. Het is geen ere baan, maar gewoon werk.
We hebben 418 gemeentes en het verhaal gaat over 26 gemeentes. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel wachtgeld er daadwerkelijk uitbetaald wordt elk jaar. Het zou elk jaar gewoon in de troonrede genoemd moeten worden zodat iedereen het er weet van heeft. We gaan toch voor transperantie en openheid, kom dan maar op met de euro's. Heb maar even wat extra tandkleef pasta gekocht want mijn gebit dreigt er elke keer uit te vallen van het gemak hoe de overheid over mijn belastingcenten beschikt
Nico / zzp
Ja, boeiend hoe lang deze regeling kan blijven bestaan onder dezelfde politici die roepen dat we moeten bezuinigen en het recht van abtenaren gelijk moeten trekken aan de markt. De regeling geldt overigens ook nog als ze wel werk vinden en dat toch niet leuk blijken te vinden.
T van der Voort
Ik kom op iets meer dan € 31000 bruto per persoon, per jaar. Ja, als je alles optelt lijkt het veel. Dat de regeling aangepast moet worden staat boven kijf, maar enige nuance is op zijn plaats. Begin ook bij oud politici, bewindvoerders Eerste/Tweede Kamer
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Waar kan ik wachten?
René / p&o
Stel dat je in het artikel wachtgeld vervangt door WW-uitkering incl. kosten UWV? Scheelt dat dan 5 miljoen? Daarnaast is in de meeste gevallen het een feit dat als er één opstapt, de rest nog door kan gaan (wat dan weer wachtgeld scheelt). Punt is eerder dat het idealisme om actief in de politiek te zijn altijd qua carriere risicovol is en dat je ondanks je individuele kwaliteiten en inzet toch zo maar je "baan" kwijt kunt zijn. Enige bescherming blijft dan toch op zijn plaats. De huidige wachtgeldregeling is in verhouding met de WW misschien toch wat royaal, max. 2 jaar aanvulling op WW-uitkering?
Willem / AS
Als je sec naar de regeling kijkt, is er niks mis mee. Als volksvertegenwoordiger laat je vaak een goede baan achter voor een min of meer onzeker bestaan in de politiek. Voor je het weet sta je ineens op straat. Waar het misgaat, is bij gevallen als die van Bas Verkerk, die vrijwillig zijn positie van wethouder van de gemeente Den Haag opgeeft voor het burgemeestersambt van Delft. Omdat dat minder verdient, betaalt Den Haag het verschil. Te absurd voor woorden! Als u of ik op eigen initiatief van baan verandert, krijgen wij ook niet aangevuld tot het vorige salaris. Haal dit soort idioterieën uit de regeling, zorg voor een sollicitatieplicht zoals de bijstand en de WW die kennen en hij kan nog jaren mee.
Rolf Steenwinkel / voormalig wethouders stadsdeel Amsterdam-Westerpark
Is in het onderzoek ook nagegaan wat de provincies en gemeenten hebben gedaan om hun oud-bestuurders aan het werk te krijgen? En wordt het niet eens tijd dat dit probleem wordt gekoppeld aan het probleem van de overmatige externe inhuur?
jakov / vml. controller gemeente
Het is goed dat een dergelijke regeling bestaat. Bestuurders van overheidsorganisaties hebben een onzeker bestaan. Minimaal eens in de vier jaar staat hun baan op de tocht. Daarnaast zijn er ook "controlerende" collega's die voortdurend proberen om de poten onder je stoel vandaan te zagen. Om wachtgeld te verkrijgen/behouden moeten wel eisen worden gesteld, zoals
- wekenlijkse inlevering van een inkomensbriefje, zo niet, dan subiet de uitkering stoppen
- sollicitatieplicht, of daaraan voldaan moet worden aangetoond
- verrekening met uit arbeid verkregen inkomsten, jaarlijkse controle middels opgave inkomen door de belastingdienst
- elke acht maanden een gesprek met een BMW'er
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Lees ook op de website van Omroep Gelderland:
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/850791/Wachtgeldregeling-PS-ongewijzigd.htm
Advertentie