330 miljoen voor Noord-Brabant van overheden
De provincie en twaalf grote gemeenten steken de komende jaren tot 330 miljoen euro in Noord-Brabant om het coronaherstel te versnellen.
De provincie en twaalf grote gemeenten steken de komende jaren tot 330 miljoen euro in Noord-Brabant om het coronaherstel te versnellen. Het gaat om zo'n tachtig projecten waarvan de eerste vijf nog dit jaar worden opgestart en in 2022 afgerond. Ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en private investeerders participeren, bovendien worden beschikbare fondsen van het Rijk en de Europese Unie aangesproken.
Plannen
Het om- en bijscholingsplatform Brabant Leert wordt opgeschaald, maatschappelijk vastgoed verduurzaamd en er komt een flinke impuls voor de Brabantse binnensteden. Scholen krijgen betere ventilatie en er komt een zogeheten BrabantRing. Dit is een digitale infrastructuur waarmee maatschappelijke organisaties volgens de provincie ‘veilig en betrouwbaar hun digitale dienstverlening kunnen verbeteren’.
Sterker uit de crisis
Volgens gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie) heeft het Rijk goed werk geleverd met noodsteun aan ondernemers en is het nu de beurt aan provincie en gemeenten. ‘We hebben de handen ineengeslagen om juist nu te investeren om goed uit de startblokken te komen. Want als we nu onze inwoners helpen met het verbeteren van hun vaardigheden, kunnen ze zo snel mogelijk weer een goede baan vinden. En als we nu onze binnensteden vitaler en gezonder maken, is het fijner wonen, werken en genieten na de crisis. Samen zorgen we ervoor dat we hier sterker uit komen.’
12 grote steden
De provincie werkt hierbij samen met de B5-gemeenten (Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg) en de M7-gemeenten (Bergen op Zoom, Meierijstad, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Uden en Waalwijk). ‘De twaalf grotere Brabantse steden hebben nooit eerder op deze manier met elkaar en de provincie samengewerkt. Goede zaak, want alleen samen kunnen we corona verslaan en het herstel vormgeven. Belangrijke opgaven voor de steden, zoals digitalisering, verduurzaming, 'een leven lang leren' en het vitaal houden van de stadscentra, komen mooi samen in deze agenda’, zegt wethouder Frank den Brok van de gemeente Oss namens de M7-gemeenten.
Uitrol naar alle gemeenten
De investeringen hebben impact in de hele provincie en projecten worden later ook uitgerold naar gemeenten die nu nog niet meedoen. (ANP)
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.