Advertentie
financiën / Nieuws

Plasterk: belastingheffing gemeenten 'niet onlogisch'

‘Het is ook niet onlogisch’, zei hij vrijdag in Den Haag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. De beslissing waar belastinggeld aan wordt uitgegeven, wordt dan op een lager niveau genomen. ‘Willen we een zwembad, een schoolgebouw of liever lagere gemeentelijke belastingen?’, lichtte Plasterk toe.

12 september 2014

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het ‘een interessante gedachte’ als gemeenten de mogelijkheid krijgen om belastingen te heffen die nu door het Rijk worden geïnd.

Beslissing
‘Het is ook niet onlogisch’, zei hij vrijdag in Den Haag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. De beslissing waar belastinggeld aan wordt uitgegeven, wordt dan op een lager niveau genomen. ‘Willen we een zwembad, een schoolgebouw of liever lagere gemeentelijke belastingen?’, lichtte Plasterk toe.

Haken en ogen
Aan het plan zitten volgens hem wel veel haken en ogen. ‘Bijvoorbeeld wanneer je een verschuiving doet van inkomstenbelasting naar lokale belasting. Inkomstenbelasting is afhankelijk van iemands inkomen en lokale belastingen zijn dat niet per se. Daar moeten we dus goed over nadenken’, aldus de minister.

Van Aartsen
In Het Financieele Dagblad houdt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen een pleidooi voor de andere wijze van belasting innen. Steden krijgen wereldwijd een steeds grotere rol op economisch en bestuurlijk gebied en daar hoort het innen van belasting bij, vindt hij. ‘Nederlandse gemeenten hebben in tegenstelling tot veel Europese steden nauwelijks een eigen belastinggebied. Dat is niet meer van deze tijd’ aldus Van Aartsen.

VNG
In januari hield voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook al een pleidooi voor meer gemeentelijke belastingheffing.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L.J.G Peeters RA / concerncontroller Met GGZ
Lijkt me geen geweldig goed idee. De discussies over verschillen in Onroerend Goedbelasting en diverse legesheffingen is nu al groot tussen diverse gemeenten. Dat wordt mogelijk nog veel groter, waarmee gemeenten inkomstenpolitiek gaan bedrijven die ongelijkheid tussen burgers gaat bevorderen.
Gemeenteraadslid / Gemeenteraadslid
De heffings- en invorderingskosten van de belasting-

en premieopbrengsten van de Belastingdienst lagen reeds jaren geleden nog maar even boven de 1%. De gemeentelijke belastingen kosten (afhankelijk

van de desbetreffende heffing tot tientallen) procentpunten méér.

In de praktijk maakt de gemeenteraad niet een afweging zoals een zwembad concreet te bekostigen met een belastingverhoging. Die 'allocatie' bestaat niet!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een eigen belastinggebied voor gemeenten werkt inefficiëntie in de hand (zie o.a. OZB). Bovendien kunnen lang niet alle gemeenten deze weelde verdragen. Toewijzing van een bepaald deel van alle inkomende rijksbelasting aan gemeenten is een veel betere methode en zet veel onnodige bureaucratie overboord.

En Plasterk? Die weet niet wat hij wil en begint steeds vaker de weg kwijt te raken,
O. ten Hove
Van Aarsen wil zichzelf groter maken dan dat hij is met allerlei onuitvoerbare plannetjes. Hij kan zich nog weleens flink vergissen want Den Haag heeft veel mensen die in armoede leven waardoor hij veel minder zal ophalen dan als het geld komt van alle Nederlanders die met een bepaalde verdeelsleutel wordt verdeeld. Plasterk? Hij was beter wetenschapper gebleven... steden die een eigen belastingdienst gaan ontwikkelen wat rechtsongelijkheid in de hand werkt... wie verlost ons van deze man?
A. Wassenburg
Inderdaad, meneer van Aartsen. Als anderen dat mogen (belastingheffing) dan mag ik dat ook. Dat is pas wat ik echt een rationele beweegreden noem. Zeker van een meneer die zijn eigen gemeente niet eens onder controle kan houden omdat hij dan niet op vakantie wil. En die van Plas(vl)erk vind ik ook een goeie. We moeten nog eens nadenken over de gevolgen van gemeentelijke belastingheffingen voor de lastenverdeling op inkomens. Maar daar is al over nagedacht. Dor het CDA, in dit geval. Die anticipeert vast op een mogelijke regeringsdeelname in de toekomst door de VVD nu naar de mond te praten. Schaf gewoon de inkomen gebonden belasting af in ruil voor een vlaktaks. Daar past de gemeentelijke belasting ook mooi in. Resultaat: de lastenverdeling is gelijk over alle inkomens, de inkomensongelijkheid wordt nog veel groter. Zelfs als de VVD het zelf niet zegt, dan doen anderen dat wel voor hen. Kun je hier in Nederland echt niet meer regeren als je geen VVD-kloon bent? Waar zijn al die andere partijen dan eigenlijk nog voor?
Advertentie