Advertentie
financiën / Nieuws

‘Ozb-verhoging is geen lastenverzwaring’

De kritiek van de Vereniging Eigen Huis over de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) is uit z’n context gelicht. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Iedereen denkt dat het een lastenverzwaring inhoudt. Dat is een broodje aap.’

24 november 2010
Drie procent
De VEH kwam begin deze week met het nieuws dat gemeenten volgend jaar 200 miljoen euro teveel aan onroerende zaakbelasting opstrijken, terwijl de huizenprijzen gedaald zijn. In 2011 gaat de ozb per huizenbezitter gemiddeld met drie procent omhoog. Volgens VEH houden gemeenten daarmee rigide vast aan de macronorm die is vastgesteld toen de economie nog jaarlijks met twee procent groeide. Die macronorm zou omlaag moeten, vindt de belangenvereniging voor huizenbezitters.

Relatief
Frotina Zuidema van de VNG vindt dit onzin. ‘Voor 2011 is vastgesteld dat landelijke inkomsten uit de onroerendezaakbelasting niet meer mogen bedragen dan 3,5%. De afgelopen jaren zijn gemeenten ver onder die macronorm gebleven. De verhoging van het ozb-tarief is bedoeld om de waardedaling van de huizen te compenseren. Want gemeenten moeten voor hun voorzieningen blijven betalen. Maar die verhoging is relatief, want hij is gekoppeld aan de waarde van het huis. Als die daalt, stijgt het percentage. Maar je gaat als huizenbezitter per saldo niet meer betalen.’

Kalme lastenverzwaring
De bezuinigingen van soms tien procent, waarmee gemeenten nu geconfronteerd worden, staan niet in verhouding tot de voorzichtige stijging van de ozb, benadrukt Zuidema. ‘De cijfers van VEH laten zien dat gemeentelijke lasten met 1,7 tot 1,9% stijgen. Als je daar de inflatie vanaf trekt, blijft er weinig van over. Als je sec kijkt naar de cijfers, is er sprake van een hele kalme lastenverzwaring.’

Inflatiecorrectie van 30 jaar
Ook wethouder Jan Vriend van de gemeente Koggenland, met een stijging van 27,8% de grootste boosdoener in het persbericht, is not amused. ‘Ons tarief is zelfs na die verhoging nog het laagste van Nederland.’ Hij spreekt van een gewone inflatiecorrectie. ‘Wij hebben het ozb-tarief de afgelopen dertig jaar niet verhoogd. We heffen niet meer dan we nodig hebben. Het levert ons tweeënhalve ton extra op, en dat geld komt direct ten goed aan de leefbaarheid in onze gemeente: dorpshuizen, een brede school, sport, de wet maatschappelijke ondersteuning.’

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
Dus meer gaan betalen is geen lastenverzwaring. Dit is echt VNG alles doen om hun onvermogen te verhullen.
freek / beleidsmedewerker VNG
De OZB-waarde volgt niet de actuele waardedaling van de woningen, omdat die eens in de zoveel tijd wordt vastgesteld voor een langere periode. Dus je betaalt wel degelijke absoluut en relatief meer OZB de komende jaren. Niet belasting verhogen, maar uitgaven verminderen, gemeenten!
H.A.Decker / adviseur.
Volgens mij liepen de VNG-leden vorige week te hoop tegen de eigen organisatie omdat het lidmaatschapsgeld verhoogd zou worden.
Uiteraard vindt de VNG de verhoging van de WOZ geen lastenverzwaring, immers de gemeenten kunnen daaruit hun VNG-bijdrage betalen. Je kunt van een medewerkster van de VNG dan ook niet verwachten, dat zij voor een objectieve benadering kiest. Het wil er bij de burger niet in, dat als de grondslag van de heffing daalt (huis minder waard) de heffing toch wordt verhoogd. Vertel gewoon eerlijk dat de gemeenten geld nodig hebben.
Gerrit / ambtenaar
Uit de motivatie van de VNG blijkt dat de waarde van het onroerend goed geen criterium is om belasting te heffen. Want we verhogen ondanks de daling van het OG het percentage te heffen belastingen met een onevenredig hoog percentage om maar dezelfde belasting te heffen. In dit verband zien we dat het heffen van belasting bij de middeninkomens het hoofdoel is ook van deze belasting. De OZB wordt geheven bij huiseigenaren. Deze moeten opdraaien voor allerlei activiteiten waar ze wel aan mee mogen maar geen of weinig gebruik van maken. De waarde van huizen in eigendom bij wonngcorporaties worden traditioneel laag gewaardeerd waardoor in verhouding weinig belasting wordt geheven. Uit het artikel blijkt ook dat de VEH meer gelijk heeft dan de VNG.
pietje precies / beleidsmedewerker
Meneer van Amsten: De OZB wordt al enige jaren niet meer "om de zoveel tijd vastgesteld voor een langere periode".
Huisman: als u het stukje goed leest zal u begrijpen dat er niet meer wordt betaald. Als de waarde daalt gaat het tarief evenredig omhoog, waardoor u per saldo evenveel betaald en vice versa.
De OZB is zo'n beetje de enig belasting of heffing waarmee een gemeente zijn begroting sluitend kan krijgen, dus een verhoging van doorgaans niet meer dan de inflatiecorrectie is juist prijzenswaardig! Juist in deze tijden waarin ook de gemeenten worden geconfronteerd met forse kortingen.
H.A.Decker / adviseur.
als je alle reacties leest, zou je bijna gaan denken dat iedereen gelijk heeft.
Een feit blijft, dat de gemeenten de afgelopen jaren ontzettend geprofiteerd hebben van de waardestijging van de onroerendgoed-sector. Tarief of geen tarief.
Het geld werd gewoon in de grote pot gegooid. De heffing geschiedde en geschiedt op imaginaire grondslag. Immers de waarde van je huis is pas echt, als je een koper hebt gevonden. Dus jaren betalen voor iets dat niet meer dan lucht is. Nu gaat de waarde omlaag, maar de heffing van de "lucht" wordt gewoon via de tarieven aangepast. Dat is nu precies de luchtbel die de financiele impasse heeft veroorzaakt. De overheid is gaan melken van een fopkoe. Nu er gemeenten zijn die zeggen we hebben de afgelopen 30 jaar niets verhoogd, proberen achteraf nog ff de luchtbel verder op te blazen. Ze besteden het zogenaamd aan de leefbaarheid van hun gemeente (aldus wethouder van Koggenland). Dus ze hebben de gemeenten daarvoor 30 jaar onleefbaar gehouden?? Neen ze hebben spijt dat ze niet in de club van Robin Hood zaten, nu jatten ze nog ff binnen de WOZ perken.
Corrie van Rooijen / gemeenteraadslid
De gemeente Nieuwegein verhoogt de OZB meet 9,75 % . dit heeft niets te maken met waardevermindering van het onroerend goed. Daar is nog niet eens rekening mee gehouden. Het is puur om tekorten te dekken door eigen beleid veroorzaakt. Daarnaast wordt ook nog eens, ten onrechte, de indruk gewekt dat de woonlasten niet stijgen om deze OZB stijging te koppelen aan de teruggave van de reinigngsrechten. Dat is eigen geld van de inwoners. Dit was eerder teveel betaald. VNG moet niet alleen uitgaan van gemiddelde . Dit doet geen recht aan werkelijkheid voor individuele belastingbetaler Zie mijn blog http://www.pen.nl/politiek/groenlinksweblog/
Hans / afdelingsmanager
De denktrant hierover is bij de meeste gemeenten: voorlopig zijn er toch geen verkiezingen, dus: omhoog die ozb ! Tegen de tijd dat er weer verkiezingen zijn, gaat men weer flink doen richting kiezer: omlaag die ozb !
En de VNG: ach, het bijtincident van Suarez werd door Jol ook afgedaan als 'liefdesbeetje'.
S. de Ree / CijferNieuws.nl
In tegenstelling tot wat wethouder Vriend beweert, is het tarief in Koggenland niet langer het laagst van Nederland. Texel heeft in 2011 het laagste tarief, iets wat overigens door de hoge toeristen- en forenzenbelasting aldaar wordt gefinancierd.
huisman / gemeente
@pietje precies, helaas is in onze gemeente het te betalen bedrag elk jaar gestegen. Dit houdt in dat dit een lastenverzwaring is. Dus ik weet zeker dat ik meer moet gaan betalen. Dit staat los van hoe de gemeente zijn finacien regeld.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
En als in de verre toekomst de huizenprijzen weer omhoog gaan? Dan zeggen de VNG en de gemeenten: regels zijn regels, de huiseigenaren moeten niet zeuren.
Mijn OZB (feitelijk betaalde bedrag aan belastingen) gaat al jaren omhoog. Terwijl ik ook zelf voor onderhoud van mijn huis betaal en hypotheek netjes probeer af te lossen om niet op een luchtbel te zitten.
De VNG wil zeker dat ik mijn huis verkoop en dan op de "vrijgemaakte" huurmarkt iets onbetaalbaars ga huren, totdat mijn spaargeld op is. Rovers zijn het. Mensen die netjes en verantwoordelijk proberen te leven, wordt het leven in Nederland steeds moeilijker gemaakt. Je moet sjoemelen, graaien en schulden maken, dan word je door de overheid gematst.
Arnold / Financieel beleid
Ik lees veel onkunde in de commentaren. De OZB waarde wordt vastgesteld aan de hand van werkelijk verkochte vergelijkbare woningen. Dit gebeurt ieder jaar. Het grootste deel van de belastingaanslag verdwijnt via het gemeentefonds in de zakken van Den Haag. Het is waar dat de gemiddelde aanslag stijgt. Maar ook als de woz-waarde stijgt verlaagt het gros van de gemeenten het tarief. Per saldo betalen de meeste burgers ieder jaar een aanslag plus inflatie. Er zijn gemeenten die hier "misbruik" van maken en hier een extra inkomstenpost op meepakken. Soms gedwongen door bezuingingen die door Den Haag worden doorgeschoven, soms door gemeente-eigen oorzaken. De waddeneilanden hebben de belasting laag kunnen houden door de hoge inkomsten uit toeristenbelasting. Amsterdam kan dat doen omdat zij een (onredelijk) hoog vast bedrag uit het gemeentefonds krijgt uitgekeerd. Zo zie je maar dat geen gemeente te vergelijken is. Kritiek is soms erg makkelijk als niet weet hoe het echt zit........... de uitzonderingen daarglaten
Otto Hoogendoorn / actuaris
De gemeente Gemert-Bakel spant waarschijnlijk toch de kroon. Daar wordt het OZB-tarief voor zakelijk gerechtigde woningen per 1 januari 2011 verhoogd met 34%.
Hoewel de laatste jaren geen referentiewoning is verkocht wordt de WOZ-waarde ook nog verhoogd met 4,25% terwijl het CBS voor de provincie Noord-Brabant toch echt een verlaging van 4,6% afgeeft.
De gaten in de begrotin moeten hier dus toch wel erg rigoreus gedicht worden met OZB.
Advertentie