Advertentie
financiën / Nieuws

'Overschie schoot tekort met financieel toezicht'

Deelgemeente Overschie heeft zich niet gehouden aan de gedragscode voor accountants rondom een subsidie van ruim 3,5 ton euro voor festival Paradie.

24 augustus 2011
De Rotterdamse deelgemeente Overschie heeft zich niet gehouden aan de gedragscode voor accountants rondom een subsidie van ruim 3,5 ton euro voor festival Paradie.

Familiebanden
Er zijn familiebanden tussen bestuurders van het festival en de accountant die voor het festival de subsidieverklaring opstelde. Dat blijkt uit onderzoek van Leefbaar Rotterdam. De gemeente bevestigt deze bevindingen.

365.000 euro
De deelgemeente verstrekte onder andere vorig jaar 365.000 euro subsidie voor Paradie, zonder over de besteding van dat geld deugdelijke verantwoording af te leggen, constateert raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam. Een goedgekeurde accountantsverklaring ontbreekt, volgens hem.

Geen inzicht
In antwoord op schriftelijke vragen van begin juli laat burgemeester Aboutaleb weten: ‘De deelgemeente is in dit geval de verstrekker van de subsidie en derhalve ook de controleur van de aanvrager van de subsidie. In dit geval de stichting Paradie.’ En: ‘Wij hebben niet direct inzicht in de verantwoording van de stichting Paradie aan de deelgemeente, maar verwachten dat de deelgemeente de regels en voorschriften uit de subsidieverordening in acht heeft genomen.’

Belangenverstrengeling
Mosch, ontevreden over dit antwoord, zocht zelf verder en stuitte op het jaarverslag 2009 met een bijbehorende subsidieverklaring van een accountantskantoor. Daaruit spreekt in elk geval de schijn van belangenverstrengeling.

Schoonvader
Mosch: ‘De persoon die de subsidieverklaring van de stichting Paradie Overschie over 2009 heeft afgegeven, blijkt de vader te zijn van degene die van 1 december 2008 tot en met 1 maart 2010 de penningmeester van het bestuur van de betreffende stichting was. De voorzitter van de stichting Paradie Overschie was tot 9 maart 2009 mededirecteur van het accountantskantoor dat de subsidieverklaring over 2009 heeft afgegeven. De persoon die de verklaring heeft afgegeven is zijn schoonvader.’

Gedragscode
In een schriftelijke reactie erkent Aboutaleb dat deze ondertekening niet past binnen de gedragscode voor accountants, die door de Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants (NBA) is opgesteld en ministerieel is goedgekeurd. De gemeente heeft de deelgemeente hierop gewezen.

Passende maatregelen
Maar Aboutaleb stelt ook: ‘Dit hoeft echter niet te betekenen dat er onrechtmatig gehandeld is door de stichting inzake de besteding van de ontvangen middelen. De deelgemeente geeft aan bij de vaststelling van de subsidie ook zelf de voorgelegde cijfers beoordeeld te hebben. En er stond een goed georganiseerd en verlopen driedaags festival als bewijs tegenover. Wij verwachten dat de deelgemeente binnen haar mogelijkheden passende maatregelen zal treffen om alle overige schijn over het jaar 2009 weg te nemen.’

Geen maatstaf
Dries Mosch vindt de reactie van het college ‘onbegrijpelijk’. Een succesvol verlopen Paradie is geen maatstaf voor een correct afgehandelde subsidiebeschikking, laat zijn partij desgevraagd weten in een schriftelijke reactie.

Discussie
‘Maar ook strikt formeel is dit niet hoe het werkt; de goedkeuringsbevoegdheid van de deelgemeentelijke begrotingen en jaarrekeningen – en dus ook van de verstrekte subsidies - ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad en niet bij de deelgemeenteraden.’ Mosch verwacht dat over de kwestie in de deelraad nog een ‘stevige discussie’ zal worden gevoerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie