Demonstratie tegen fossiele pensioenbeleggingen
Partijen uit het hele land protesteren vandaag tegen het beleggingsbeleid van ABP, in een volgende poging om het pensioenfonds te overtuigen versneld uit de fossiele beleggingen te stappen. Ambtenaren en onderwijzers kunnen hun pensioenfonds niet kiezen, maar ze willen zeggenschap hebben over hun pensioengeld.
Partijen uit het hele land protesteren vandaag tegen het beleggingsbeleid van ABP, in een volgende poging om het pensioenfonds te overtuigen versneld uit de fossiele beleggingen te stappen. Ambtenaren en onderwijzers kunnen hun pensioenfonds niet kiezen, maar ze willen zeggenschap hebben over hun pensioengeld.
Fossielvrij
De demonstratie DuurtTeLang wordt georganiseerd door Fossielvrij NL en vindt plaats in Amsterdam en in Heerlen. Op de website staat: ‘Al sinds 2014 vragen wij pensioenfonds ABP om te stoppen met investeren in de klimaatcrisis. Het is tijd voor een fossielvrij ABP. Daarom gaan wij op 25 juni de straat op.’
Hoe snel?
De vraag die speelt is niet óf ABP uit fossiele beleggingen stapt, want het fonds zelf geeft ook aan dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van de resultaten. De vraag is: hoe snel? Is 2050 snel genoeg? Amsterdamse ambtenaren probeerden in november al (digitaal) druk uit te oefenen, maar dat had geen effect.
Universiteiten
Ook in de rest van het land roert men zich. Meerdere universiteiten en hogescholen hebben in de afgelopen maanden kritiek geuit op de beleggingen van ABP en inmiddels is besloten dat Nederlandse universiteiten ABP voortaan gaan adviseren over maatschappelijk verantwoord beleggen.
Waterschappers
Verschillende groepen ondersteunen de actie, waaronder waterschappers die een klimaatneutraal ABP willen. ‘We raakten in gesprek met mensen van de gemeente Amsterdam en we vonden dat we ook iets moesten doen’, vertelt Wim van Vilsteren, adviseur bij waterschap Vallei en Veluwe. Samen met Ilja Frenken van waterschap De Dommel en Arjan van den Hoogen van Wetterskip Fryslân ging hij steun zoeken. Eind april boden ze ABP een petitie aan met 1.575 handtekeningen van medewerkers van alle waterschappen. ABP deed geen concrete toezeggingen.
Gevolgen van klimaatverandering
‘We kunnen niet weg bij ABP, dat is het punt’, vervolgt Van Vilsteren. ‘Anders was ik allang opgestapt. Wat we veel horen is: ABP vraagt helemaal niets over de beleggingen. De invloed die we hebben is heel indirect en het verhaal dat ze pas in 2050 volledig fossielvrij willen zijn dat strookt absoluut niet met ons dagelijkse werk. Wij worden elke dag geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Daarmee kunnen we de fossiele beleggingen niet meer rijmen.’
Shell
De doelstelling van ABP om in 2050 een klimaatneutrale beleggingsportefeuille is in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De reden dat het fonds niet sneller actie wil ondernemen is dat het invloed wil uitoefenen op de organisaties waarin het belegt om de overstap naar duurzaam te maken. Het sleutelwoord van ABP hierbij is ‘engagement’ en Shell is wat dat betreft controversieel. Op de aandeelhoudingsvergadering vorige maand onthield ABP zich wederom van stemmen over een resolutie van Follow This voor bindende CO2-doelen te stellen voor CO2-reductie in 2050. De resolutie haalde het niet.
Kritische dialoog
Het fonds meldde dat er meerdere wegen naar Parijs zijn en ABP wil Shell liever beïnvloeden door de kritische dialoog met het bedrijf aan te blijven gaan. De vraag is of de uitspraak van de Haagse rechtbank dat Shell voor 2030 zijn uitstoot van broeikasgassen met 45 procent moet beperken, in combinatie met het rapport van het Internationaal Energieagentschap (dat in NRC werd omschreven als ‘een frontale aanval’ op fossiele bedrijven), invloed gaat hebben op die aanpak. Een woordvoerder laat weten dat ABP het rapport bestudeert.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr 12 van deze week
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je akkoord bent met het beleggen, namens jou, in producten die de wereld kapot maken, dan draag je daar ook zelf de verantwoordelijkheid voor.
Morgen staat er een actiegroep op die niet wil dat het ABP investeert in wind en zonne-energie vanwege de horizonvervuiling.
De schreeuwende kleine minderheid heeft al veel te veel macht.
ABP hou je rug recht.